sobota, 14 lutego 2015

Smażona dorada z zielonym pesto i sałatką z rzodkiewki








W ubiegłą sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla blogerów organizowanych przez Frosta, producenta mrożonych ziół, warzyw, ryb i ciasta francuskiego. To danie szczególnie mnie zachwyciło, z pewnością powtórzę je jeszcze nie raz. Świetna, świeża ryba, serwowana na pesto, którym też można było musnąć chrupiącą sałatkę. Sekretem sałatki było jej moczenie, już po pokrojeniu, przez około pół godziny, w wodzie z kostkami lodu.

Smażona dorada z zielonym pesto i sałatka z rzodkiewki

Składniki :
(sałatki i pesto starczy przynajmniej na pięć porcji)

  • 1 wypatroszona dorada (300 g) na osobę
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 główka mini sałaty rzymskiej (można zastąpić lodową)
  • 30 g solonego masła
  • olej do smażenia

Składniki na pesto z rukoli i bazylii:

  • pół ząbka czosnku
  • duży pęczek świeżej bazylii
  • mała garść świeżej rukoli
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2 łyżki startego parmezanu, grana padano (albo innego wyrazistego w smaku sera)
  • sok z 1 cytryny (do smaku)
  • ok. 300 ml oleju z pestek winogron, rzepakowego lub innego neutralnego w smaku (na warsztatach wlewaliśmy dużo mniej, "na oko", do uzyskania odpowiedniej, niezbyt gęstej konsystencji pesto)
  • 1 opakowanie (75 g) ziół mrożonych Frosta

Wykonanie:

Przygotać miskę z wodą i lodem. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do miski z wodą.

Do wody z rzodkiewką dodać również poszatkowane listki sałaty rzymskiej i posiekany szczypiorek.

Doradę wyfiletować (nacinanie zacząć od kręgosłupa).

Na patelni z olejem usmażyć gotowe filety (skórą do dołu), zajmie to kilka minut. Rybę doprawić lekko solą. Smażyć tak długo, aż mięso prawie się zetnie i dopiero wówczas przełożyć na drugą stronę. Dodać masło.

Wszystkie składniki na pesto, za wyjątkiem oleju i cytryny, włożyć do naczynia blendera i zmiksować dodając około 100-150 ml oleju lub więcej, w zależności od tego jak gęste pesto chcemy uzyskać. Zioła i rukolę przed włożeniem do naczynia warto pokroić na mniejsze kawałki.


Rzodkiewkę oraz sałatę odcedzić. Na głębokim talerzu położyć pesto (nie skąpić), rybę i sałatkę.

Pyszne!


Podoba Ci się przepis? Podziel się


Bądź na bieżąco, polub na fb

0 komentarze

Prześlij komentarz