Wątróbka drobiowa z zieloną soczewicą





Szukałam pomysłu na prosty i szybki obiad, inspirację znalazłam w najnowszym kwietniowym numerze "Kuchni".

Wątróbka ułożona jest na smażonych porach i ugotowanej soczewicy.

Mięso i soczewica sycą. Soczewica zawiera łatwo przyswajalne białko i wiele cennych witamin. Tu jest w wersji naprawdę podstawowej, z minimalną ilością dodatków. Zielona soczewica zachowuje kształt podczas gotowania, także ładnie wygląda na talerzu. Można, jeśli ktoś nie lubi kwasowości, pominąć ocet balsamiczny, dodać w zamian nieco soku z cytryny, doprawić soczewicę posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Ja zachowałam orzechowy smak soczewicy i nie dodawałam soli i pieprzu. W daniu wyrazista jest tu wątróbka z porami, która komponuje się z soczewicą.

Wątróbka drobiowa z porami i zieloną soczewicą

Składniki: [dla dwóch głodnych osób]
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • mąka orkiszowa, kukurydziana lub pszenna do obtoczenia
  • do smażenia: masło klarowane lub masło + olej
  • 1 por (175 g)
  • 100 g zielonej soczewicy (3/4 szklanki)
  • ocet balsamiczny
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • czarny pieprz
Wykonanie:

Odmierzyć soczewicę szklanką, przepłukać na sitku (umyć). Włożyć do garnka, zalać dwoma szklankami wody. Gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, około 20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nadal al dente. Powinna wchłonąć całą wodę, pod koniec gotowania zminimalizować ogień.

Ugotowaną i wciąż gorącą soczewicę zrosić w ilości wedle uznania octem balsamicznym, skrupulatnie wymieszać, po czym dodać łyżkę oliwy. Można doprawić solą i pieprzem, ale spróbuj bez tego. Zielona soczewica smakuje orzechowo i jest smaczna bez nadmiaru dodatków.

W trakcie gotowania soczewicy, umyć wątróbkę, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć ją w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć na nim wątróbkę na niedużym ogniu, przez 3-4 minuty z każdej strony, albo dłużej, jeśli lubisz bardziej spieczone mięso.

Białą część pora i parę centymetrów jasnozielonej części pokroić na cieniutkie talarki. Wrzucić je na patelnię w połowie smażenia wątróbki. Por powinien zupełnie zmięknąć.

Wątróbkę z porami sowicie posypać solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Na talerzach rozłożyć soczewicę, a na niej wątróbkę z porami.





1 komentarze :

  1. Ciekawa odsłona wątróbki-musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)