wtorek, 24 marca 2015

Wątróbka drobiowa z zieloną soczewicą





Szukałam pomysłu na prosty i szybki obiad, inspirację znalazłam w najnowszym kwietniowym numerze "Kuchni".

Wątróbka ułożona jest na smażonych porach i ugotowanej soczewicy.

Mięso i soczewica sycą. Soczewica zawiera łatwo przyswajalne białko i wiele cennych witamin. Tu jest w wersji naprawdę podstawowej, z minimalną ilością dodatków. Zielona soczewica zachowuje kształt podczas gotowania, także ładnie wygląda na talerzu. Można, jeśli ktoś nie lubi kwasowości, pominąć ocet balsamiczny, dodać w zamian nieco soku z cytryny, doprawić soczewicę posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Ja zachowałam orzechowy smak soczewicy i nie dodawałam soli i pieprzu. W daniu wyrazista jest tu wątróbka z porami, która komponuje się z soczewicą.

Wątróbka drobiowa z porami i zieloną soczewicą

Składniki: [dla dwóch głodnych osób]
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • mąka orkiszowa, kukurydziana lub pszenna do obtoczenia
  • do smażenia: masło klarowane lub masło + olej
  • 1 por (175 g)
  • 100 g zielonej soczewicy (3/4 szklanki)
  • ocet balsamiczny
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • czarny pieprz
Wykonanie:

Odmierzyć soczewicę szklanką, przepłukać na sitku (umyć). Włożyć do garnka, zalać dwoma szklankami wody. Gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, około 20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nadal al dente. Powinna wchłonąć całą wodę, pod koniec gotowania zminimalizować ogień.

Ugotowaną i wciąż gorącą soczewicę zrosić w ilości wedle uznania octem balsamicznym, skrupulatnie wymieszać, po czym dodać łyżkę oliwy. Można doprawić solą i pieprzem, ale spróbuj bez tego. Zielona soczewica smakuje orzechowo i jest smaczna bez nadmiaru dodatków.

W trakcie gotowania soczewicy, umyć wątróbkę, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć ją w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć na nim wątróbkę na niedużym ogniu, przez 3-4 minuty z każdej strony, albo dłużej, jeśli lubisz bardziej spieczone mięso.

Białą część pora i parę centymetrów jasnozielonej części pokroić na cieniutkie talarki. Wrzucić je na patelnię w połowie smażenia wątróbki. Por powinien zupełnie zmięknąć.

Wątróbkę z porami sowicie posypać solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Na talerzach rozłożyć soczewicę, a na niej wątróbkę z porami.




1 komentarz: