niedziela, 21 czerwca 2015

Kruszonka owsiana z truskawkami i rabarbarem





Niebo w gębie. Na ciepło i na zimno. Robiłam już raz w zeszłym roku, na deser. Teraz miało być na weekendowe śniadanie, ale w związku z wycieczką rowerową, było na przekąskę potreningową, na zimno. Można podawać z serkiem homogenizowanym naturalnym albo jogurtem naturalny, albo jeść bez niczego.

W czerwcu truskawki są słodkie, dlatego nie dosładzam ich niepotrzebnie. Rabarbar dobrze przełamuje słodycz całości. Masło jest niezbędne! To co prawda 184 kcal na porcję, ale, niestety, to dzięki niemu kruszonka jest tak smaczna! Kruszonka za to nie zawiera cukru, tylko zdrowy ksylitol (cukier brzozowy), o niskim IG.

Składniki: [4 porcje]

  • 350 g rabarbaru
  • 550 g słodkich truskawek
  • 1 łyżka mąki

na kruszonkę:

  • 80 g płatków owsianych zwykłych
  • 45 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu
  • 25 g mąki pszennej
  • 50 g ksylitolu (ewentualnie cukru)
  • 100 g zimnego masła

Wykonanie:

Owoce umyć. Truskawki odszypułkować, pokroić na połówki lub ćwiartki - w zależności od wielkości truskawek. Z rabarbaru odciąć i wyrzucić końcówki, pokroić na 3-4 cm kawałki. Owoce posypać mąką, wymieszać i odstawić na 10 minut.

Piekarnik włączyć, by nagrzał się do temp. 200 st. C

Kruszonka, wersja I: masło cukier i mąkę wymieszać razem, jak na kruszonkę, dodać płatki owsiane cynamon i grubo posiekane orzechy.

Do większego naczynia do zapiekania lub małych kokilek przełożyć owoce, posypać kruszonką.

Kruszonka, wersja II (szybsza): orzechy posiekać, wszystkie składniki kruszonki (oprócz masła) połączyć razem w misce.

Do większego naczynia do zapiekania lub małych kokilek przełożyć owoce, posypać kruszonką, Masło pokroić na cienkie 2 mm plasterki i ułożyć na kruszonce, plasterek obok plasterka.

Pieczenie: wstawić do piekarnika i piec około pół godziny, do zrumienienia wierzchu. owoce powinny w tym czasie puścić soki i utworzyć pyszną masę.




Polub mnie na fb

1 komentarz: