wtorek, 2 czerwca 2015

Syrop z rabarbaru


Syrop z rabarbaru robi się niezwykle prosto i wymaga minimum pracy. Otrzymujemy dwa produkty: syrop z rabarbaru oraz dżem/mus rabarbarowy, który można użyć do naleśników na słodko, posmarować nim chałkę, czy dać do porannej owsianki/jaglanki.

Do czego użyć syropu z rabarbaru? Najprościej rozcieńczyć go wodą mniej więcej w proporcji 1:5 (lub wg uznania) i pić jako pyszny, słodki, jednak z lekką nutą kwasowości, napój. Bardzo polecam!

Super jest też lemoniada rabarbarowa: zmieszać w równych proporcjach syrop z rabarbaru i sok z cytryny. Rozcieńczyć zimną wodą, można dodać kilka listków mięty lub melisy i parę kostek lodu, ewentualnie dosłodzić. 

Z podanych składników wychodzi ok. pół litra syropu. Inspirowane tym przepisem.

Syrop z rabarbaru

Składniki:
1 szklanka =250 ml
  • 5 sporych łodyg rabarbaru (650 g)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
dodatkowo: gaza (do kupienia za grosze w aptece), miska, durszlak i garnek, butelka lub słoik

Wykonanie:

Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić na małe kawałeczki. Włożyć do średniej wielkości garnka, zasypać cukrem. Odstawić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Rabarbar puści wówczas sok.

Dodać szklankę wody i gotować przez 20-25 minut, aż rabarbar będzie zupełnie miękki, a syrop zagęszczony.

Durszlak wyłożyć gazą, złożoną kilkukrotnie, odcedzić rabarbar do miski, aż prawie cały płyn się w niej znajdzie. Resztę dokładnie odcisnąć poprzez gazę. Syrop przelać do butelki albo słoika i zakręcić. Można przechowywać w lodówce przez dłuższy czas.

Mus z rabarbaru przełożyć do miseczki albo słoika i także przechowywać w lodówce.

MOŻLIWE MODYFIKACJE:

- pod koniec gotowania syropu dodać kilka gałązek tymianku lub bazylii
- na początku gotowania dodać kilka plasterków imbiru lub kilka dużych kawałków skórki z pomarańczy
- dodać kilka łyżeczek wody z pomarańczy albo różanej, do gotowego już syropu







Spodobało ci się? Polub mnie

2 komentarze: