piątek, 26 czerwca 2015

Kurczak ze szparagami





Flambirowany kurczak z młodą cebulą - czyli z dodatkiem alkoholu, który następnie jest podpalony. Do tego domowej roboty bulion, chwilę gotowania, dołożenie szparagów i już. Do dania pasuje tu moim zdaniem kasza - jaglana i jęczmienna, i tak właśnie podawałam.

To pyszne i nieskoplikowane danie. Przy tym z gatunku szybkich - jeśli np. masz w zamrażalniku bulion drobiowy. Jeśli nie, wystarczy pamiętać, by na stawić go co najmniej pół godziny wcześniej - a najlepiej dać mu godzinę na powolne gotowanie.

Sezon na szparagi powoli się kończy, a w tym roku na blogu to dopiero pierwszy wpis z nimi. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Może zdążę jeszcze przygotować kaszę jęczmienną ze szparagami z woka - świetne danie stir fry, które robiłam już kilkukrotnie, ale nie miałam czasu na zdjecia.

Bardzo Was zachęcam do zrobienia tego łatwego dania. Jeśli nie chcecie podpalać alkoholu, można go także odparować. Przepis inspirowany tym, oryginał tutaj.


Kurczak duszony ze szparagami

Składniki:

[3-4 porcje]

  • 4-5 udźców z kurczaka (górna część udka) (używałam 500 g udźców bez kości)
  • 2 cebulki dymki wraz z jasnozieloną częścią szcyzpioru
  • 4 łyżki koniaku lub brandy
  • 300 ml wywaru np. drobiowego/rosołu
  • 1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego estragonu lub 1 łyżka świeżego
  • sól i pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Porcje kurczaka oprószyć solą i pieprzem.

W szerokiej i dość głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju lub nieco masła i obrumienić kawałki kurczaka ze wszystkich stron.

Dodać posiekaną cebulę dymkę i dusić na średnim ogniu przez 2-3 minuty aż zmięknie. Ma się zeszklić, ale nie dopuścić do zbrązowienia.

Wlać koniak i podpalić. (płomień był bardzo niski, ledwo widoczny, krótko się palił)
Poczekać, aż płomień się wypali i wtedy zalać całość wywarem.

Jeśli nie chcesz używać ognia, po prostu odparuj alkohol.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i estragonem. Przykryć i dusić 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. Odkryć i dusić kolejne 10 minut, aby sos częściowo odparował i zgęstniał.

Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, można też dodatkowo obrać szparagi aż do główek i odciąć tylko końcówki (w zależności od szparagów). Pokroić na 3-4 cm kawałki. Dodać do dania i gotować razem 5 minut pod przykryciem. Szparagi powinny być zanurzone w sosie - w razie gdyby go było mało, kurczaka wyłowić na szparagi.

Podawałam bez śmietany, to danie jest pyszne i nie trzeba już dodawać kalorii.

Dobrze smakuje z kaszą np. jaglaną i jęczmienną.





Polub mnie na fb

0 komentarze

Prześlij komentarz