piątek, 14 sierpnia 2015

Kanapka caprese z pesto




To pomysł na szybką, letnią kanapkę, która sprawdzi się też na lunch w pracy. Na gorąco jest wyśmienita, ale i na zimno mi smakowała. Pesto jest świetnym zastępcą masła, a przy okazji nośnikiem smaku. 

Do takiej kanapki a'la caprese pasują mi bagietki i inne białe pieczywo. Po podgrzaniu są przyjemnie chrupiące. Do tego ciągnący się ser mozarella i aromatyczne pomidory. Czegóż chcieć więcej? ;)

Kanapka caprese z pesto czyli kanapka z pomidorami, mozarellą i pesto z bazylii

Składniki na jedną kanapkę:

  • 1/3 szt. bagietki
  • 2 łyżeczki pesto z bazylii, domowego lub gotowego
  • połowa kulki mozarelli z zalewy
  • aromatyczny pomidor np. bawole serce, malinowy, gruntowy
  • opcjonalnie: świeże listki bazylii, pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Włączyć piekarnik: 200 st. C termoobieg, 220 st. C grzanie góra-dół. Sprawdzi się też grill ogrodowy.

Bagietkę rozkroić. Jedną połowę posmarować pesto z bazylii. Drugą połowę wyłożyć pokrojonymi w plasterki serem mozarella i pomidorami - naprzemian. Tych dobroci nie żałować.

Można doprawić pieprzem i ułożyć kilka listków bazylii.

Włożyć do nagrzanego piekarnika, na górną półkę, i piec 8 -10 minut, aż bagietka będzie chrupiąca, a ser stopiony. Najlepsze na gorąco.



0 komentarze

Prześlij komentarz