piątek, 14 sierpnia 2015

Sałatka z ciecierzycą i pesto





Sałatka na szybki lunch na wynos, zwłaszcza gdy żar leje się z nieba. Samo przygotowanie zajmuje kilka minut. 

Dzięki leżakowaniu w lodówce, zarówno ser feta i ciecierzyca marynują się w aromatycznym pesto. To 2 porcje na lunch lub 4 jako dodatek do kolacji/obiadu. 

Sałatka z ciecierzycą i pesto z bazylii, z serem feta

Składniki (2-4 porcje):

  • 1 i 3/4 szklanki gotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy)
  • 1 szczodra łyżka pesto z bazylii, domowego lub gotowego
  • 100 g fety, sera bałkańskiego lub typu feta
  • pół niedużej cebuli czerwonej
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika

Wykonanie:

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, do zezłocenia.

Cebulę obrać, drobni posiekać. Ser typu feta pokroić w małą kostkę lub pokruszyć.

Wszystkie składniki połączyć i wstawić do lodówki, do "przegryzienia" na minimum godzinę.



1 komentarz:

  1. dosłownie kilka składników, a jaki efekt!! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń