środa, 9 września 2015

Ciasto z brzoskwiniami i orzechami nerkowca





 

Ciasto z brzoskwiniami i orzechami nerkowca, które można nazwać też z francuska galette. Galette to rustykalna tarta, o nieregularnych brzegach, którą piecze się nie w formie, a na dużej blasze do pieczenia. Jej brzegi zawija się i nakłada na przygotowane w środku nadzienie. Ciasta się nie podpieka bez nadzienia, jak ciasta kruche.

Tartę tę warto mieć w swoim repertuarze kulinarnym, bo jest pyszna. Do zrobienia z morelami albo polskimi brzoskwiniami (te ostatnie jeszcze są na targowiskach). Przygotowywałam ją wraz z Pawłem Małeckim, w ramach warsztatów cukierniczych Lidla, na które zostałam zaproszona.

poziom trudności: średni, czas: 1,5 godz., ilość porcji: 12

Ciasto z brzoskwiniami i orzechami nerkowca

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 2 szczypty soli
  • 200 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
  • 40 g kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • białko do posmarowania brzegów ciasta
  • cukier trzcinowy do posypania brzegów

Wykonanie ciasta:

Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i szybko zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok. 35 cm.

Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć nadzienie brzoskwiniowe, zostawiając 5-6 cm marginesu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem, posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym oraz resztą orzechów wierzch nadzienia brzoskwiniowego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez ok. 40-45 minut.

Jeśli lubisz gdy ciasto ma bardziej skarmelizowane brzoskwinie, piecz je nieco dłużej.

Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystygnięcia, choć ciepłe również jest bardzo smaczne.

Składniki - nadzienie:

  • 1 kg brzoskwiń (wypestkowanych i przekrojonych na pół)
  • 250 g cukru żelującego*
  • 150 g orzechów nerkowca (posiekanych)
  • 50 g orzechów nerkowca do posypania (posiekanych)
  • 10 g mielonego cynamonu

* jeśli masz zamiar jeść ciasto na ciepło, możesz użyć też zwykłego cukru, ten żelujący da inną konsystencję masy owocowej po ostudzeniu

Wykonanie nadzienia do ciasta:

Brzoskwinie wymieszać z cukrem, cynamonem oraz większą częścią posiekanych orzechów. Nałożyć na ciasto nacięciem do góry.

Jeśli lubisz, owoce możesz podzielić na kilka kawałków.









wszystkie fotografie niepodpisane jako "ninawkuchni.pl", wykonane przez Lidl


Bądź towarzyski, podziel się!

1 komentarz: