środa, 23 września 2015

Papryka nadziewana pieczonymi warzywami i mięsem




Musicie to zrobić! Dzięki pieczeniu warzywa stają się słodkie. Dodanie ich do farszu oraz do sosu daje niesamowity efekt. To najlepsza papryka faszerowana jaką zrobiłam. Dużo warzyw, kasza jęczmienna, chude mięso = zdrowy obiad dla rodziny i przyjaciół.

Przepis nie wymaga szczególnie dużo pracy, tylko rozplanowania. 

Papryka nadziewana pieczonymi warzywami i miesem 

Składniki:

Pieczone warzywa:
  • 3 duże marchewki (460 g)
  • 1 nieduży bakłażan (250 g)
  • 3 malutkie patisony (360 g)
  • 1 duża cebula (220 g)
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • ok. 3 łyżek oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz czarny
Sos:
  • 1 kg pomidorów malinowych lub innych dojrzałych
  • miej w zanadrzu, do dodania w razie konieczności (co zależy od wilgotności sosu) dodatkowo pół kg pomidorów lub pół litra passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) albo trochę dobrej jakości soku pomidorowego, względnie wody
Dodatkowo:
  • 8 papryk
  • 150 g suchej kaszy jęczmiennej perłowej, wiejskiej
  • 1 cebula cukrowa
  • 500 g mielonego mięsa z szynki
  • sól, pieprz
  • 1 spory pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku lub 3/4 łyżki suszonego
  • 3 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C z termoobiegiem, albo 200 st. C bez termoobiegu.

Marchewki i cebulę obrać. Marchewkę pokroić na kawałki 4-5 cm. Cebulę pokroić na ćwiartki. Bakłażana i patisony pokroić na nieduże kawałki. Warzywa posypać obficie suszoną bazylią, oregano oraz oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę do pieczenia - z wyposażenia piekarnika. Polać kilkoma łyżkami oleju. Wstawić do piekarnika - na górną półkę piekarnika i piec 30 min.

Zagotować dużą ilość wody. Pomidory umyć, naciąć skórkę na krzyż, wrzucić do wrzątku na minutę. Wyjąć łyżką cedzakową. Skórka w miejscu nacięcia powinna odejść bez problemu. Pomidory pokroić na ósemki i włożyć do garnka. Gotować/dusić jakieś 15-20 minut, aż stanie się z nich sos. Do pomidorów dorzucić połowę upieczonych warzyw (w tym całą cebulę), zmiksować. Gdyby sos był za gęsty (co zależy od pomidorów), dolać przecieru pomidorowego lub dodać parę zmiksowanych w blenderze pomidorów bez skórki - domowy rzadki przecier pomidorowy. Podczas gotowania sos się rozcieńczy sokami z papryki, chodzi tylko o to, by się nie przypalił w garnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kaszę ugotować na sypko wg przepis na opakowaniu, bez soli lub z małą jej ilością (2 x więcej wody niż kaszy, gotować pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę, zostawić pod przykryciem kwadrans).

Na dużej patelni lub w garnku z szerokim dnem, rozgrzać kilka łyżek oleju. Wsypać obraną i drobno posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć na niedużym ogniu, aż cebula będzie szklista, ale nie zrumieniona, ma być nieco słodka. Dodać mielone mięso, smażyć aż przestanie być surowe, mieszać. Dodać tymianek. Dodać ugotowaną kaszę jęczmienną oraz posiekane pieczone warzywa, na końcu dodać też dużą ilość natki pietruszki. Wymieszać, w razie konieczności doprawić do smaku.

Papryki umyć, ściąć czapeczki u góry. Wyrzucić gniazda nasienne pozostawiając zewnętrzny ogonek. Napełnić farszem. Przykryć czapeczką papryki. Włożyć do garnka z sosem pomidorowym.

Papryki dusić pod przykryciem około 45 minut- 1 godziny - w zależności od wielkości papryki. Papryka ma być miękka.

W szybkowarze: dusić 7-8 minut od momentu puszczenia pary, program najsilniejszy. Podawać na ciepło, polane sosem pomidorowym z dna garnka. Opcję z szybkowaru zdecydowanie wybieram ze względu na oszczędność czasu.

Nafaszerowane papryki można też upiec w piekarniku, przykryte folią aluminiową.




1 komentarz: