Zapiekanka z makaronem i warzywami



Pomysł na ładnie wyglądający obiad, a przy tym zdrowy i smaczny. Lekki sos pomidorowo-warzywny z makaronem np. razowym, otulony mozarellą, posypany świeżym tymiankiem. Z przepisu mojej siostry. 

Macie jakieś postanowienia noworoczne? Na przykład, żeby zdrowiej jeść? Przepis powinien Wam się przydać :)

Zapiekanka z makaronem i warzywami

Składniki:

  • 200 g makaronu rurki lub świderki (użyłam razowego)
  • 3 łyżki oleju + 25 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cukinie
  • 1 papryka
  • 1 mały bakłażan
  • 400 g pomidorów z puszki, krojonych,
  • duża garść pomidorków koktajlowych
  • 1 duża kulka mozzarelli z zalewy (250 g)
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeży tymianek lub inne ulubione zioła

Wykonanie:

Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić.

Warzywa (bałkażan, cukinię, paprykę) umyć i pokroić na małe kawałki.

Cebulę obrać i posiekać w kostkę, zeszklić na 1-2 łyżkach oleju. Dodać przecieśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę oleju i masło. Dodać posiekane warzywa. Smażyć wszystko, aż warzywa będą miękkie i puszczą soki, około 10 minut. Dodać krojone pomidory z puszki, wraz z sokiem. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i chwilę razem pogotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Sos połączyć z ugotowanym makaronem.

Mozarellę pokroić na plastry, pomidorki pokrajlowe na pół lub na ćwiartki.

Do żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i plastry sera.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut. Po upieczeniu posypać wierzch ulubionymi świeżymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.



zapiekanka przed pieczeniem


1 komentarze :

  1. Uwielbiam tego typu dania :) Z pewnością wypróbuję to danie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)