czwartek, 7 stycznia 2016

Zapiekanka z makaronem i warzywami



Pomysł na ładnie wyglądający obiad, a przy tym zdrowy i smaczny. Lekki sos pomidorowo-warzywny z makaronem np. razowym, otulony mozarellą, posypany świeżym tymiankiem. Z przepisu mojej siostry. 

Macie jakieś postanowienia noworoczne? Na przykład, żeby zdrowiej jeść? Przepis powinien Wam się przydać :)

Zapiekanka z makaronem i warzywami

Składniki:

  • 200 g makaronu rurki lub świderki (użyłam razowego)
  • 3 łyżki oleju + 25 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cukinie
  • 1 papryka
  • 1 mały bakłażan
  • 400 g pomidorów z puszki, krojonych,
  • duża garść pomidorków koktajlowych
  • 1 duża kulka mozzarelli z zalewy (250 g)
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeży tymianek lub inne ulubione zioła

Wykonanie:

Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić.

Warzywa (bałkażan, cukinię, paprykę) umyć i pokroić na małe kawałki.

Cebulę obrać i posiekać w kostkę, zeszklić na 1-2 łyżkach oleju. Dodać przecieśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę oleju i masło. Dodać posiekane warzywa. Smażyć wszystko, aż warzywa będą miękkie i puszczą soki, około 10 minut. Dodać krojone pomidory z puszki, wraz z sokiem. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i chwilę razem pogotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Sos połączyć z ugotowanym makaronem.

Mozarellę pokroić na plastry, pomidorki pokrajlowe na pół lub na ćwiartki.

Do żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i plastry sera.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut. Po upieczeniu posypać wierzch ulubionymi świeżymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.



zapiekanka przed pieczeniem

0 komentarze

Prześlij komentarz