poniedziałek, 8 lutego 2016

Libańska zupa z soczewicy



Bardzo prosty przepis na smaczną i zdrową zupę. Z łatwo dostępnych składników. Do mięsa dodałam kmin rzymski (kumin), żeby nieco podkręcić jego smak. Z początku chciałam dać miętę - świeżą lub suszoną, ale zabrakło. Mięta świetnie pasuje do dań arabskich. Kmin rzymski też tu pasuje! Inspirowałam się luźno przepisem zamieszczonym w lutowym numerze "Kuchni" (2/2016), podaję ze zmianami.

Libańska zupa z soczewicy z pulpecikami

Składniki: (4 porcje, samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne)
  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 2 małe marchewki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2-3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 250 g mięsa mielonego z jagnięciny lub wołowiny (użyłam wołowiny)
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • opcjonalnie: coś zielonego do posypania np. natka pietruszki
Wykonanie:

Soczewicę opłukać na sicie. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Soczewicę, marchew i ziemiaki włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować około pół godziny na średnim ogniu, do miękkości. Liście laurowe wyjąć i wyrzucić, resztę zupy przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Podczas gotowania się soczewicy: cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić kilka minut (ok. 10) na małym ogniu, aż stanie się słodka i miękka. Dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Wyrobić mięso i uformować niewielkie kulki. Podsmażyć je na odrobinie oleju lub oliwy, wrzucić do zupy i natychmiast podawać.

Jeśli nie zużyjemy całej zupy od razu, pulpeciki warto dodać do zupy podczas podgrzewania, by nie namiękły i pozostały lekko chrupiące.

UWAGA:

Zupa będzie lżej strawna, jeśli dodasz do gotowania zupy torebkę herbaty z kopru włoskiego - lub łyżkę nasion zawiniętą w gazę i przewiązaną nitką. Torebkę należy wyjąć pod koniec gotowania.


Bądź towarzyski, podziel się :)

1 komentarz:

  1. Lubię soczewicę i zupy z soczewicy. Twoja wygląda bardzo smacznie i w dodatku podana na ślicznym talerzu : )

    OdpowiedzUsuń