czwartek, 11 lutego 2016

Szybka granola czekoladowa



Chrupiące płatki owsiane, bezwstydnie dobre. Do jogurtu z owocami na śniadanie. Albo do wyjadania prosto z blachy, jeszcze ciepłe. Polecam, bo to tylko kilka minut pracy. Jeśli nie masz piekarnika, to także przepis dla Ciebie. Taka surowa granola też jest pyszna. Jeśli zostawisz ją rozsypaną na płasko na blasze do pieczenia na dobę czy dwie, to trochę podeschnie i stanie się nieco bardziej chrupiąca.

Szybka granola czekoladowa

Składniki:
(1 łyżka=15 ml)
  • 150 g płatków owsianych
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka stopionego masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
Wykonanie:

Masło roztopić w garnuszku, dodać miód. Podgrzać tylko do uzyskania płynnej konsystencji. Wymieszać suche składniki, następnie połączyć z roztopionym masłem z miodem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej ppaierem do pieczenia.

Piec 10 minut w 180 st. C.

Na surowo, bez pieczenia, też jest pyszne!



0 komentarze

Prześlij komentarz