środa, 10 lutego 2016

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną




Przepis na dość szybki, bezmięsny obiad. Mariaż ziemniaków i zdrowych kiszonek - kapusty kiszonej, którą warto jeść zwłaszcza zimą.

Mielone siemię lniane jest doskonałym zamiennikiem jajka. 1 czubata łyżka nasiąkniętej papki (siemię nasiąka 3-5 minut), odpowiada 1 jajku i świetnie wiąże składniki np. w plackach.

Do placków ziemniaczanych nadają się najbardziej stare, zimowe ziemniaki. Jeśli masz możliwość, wybierz ziemniaki mączyste, typu C. Jakie to? Między innymi odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw, Honorata, Centa, Grot, Bzura, Ceza, Augusta. Może znajdziesz ewentualnie TYP BC – wszechstronnie użytkowy, raczej mączysty; przykładowe odmiany: Jurata, Elida, Ibis, Arkadia, Bryza, Janka, Fregata. O typach kulinarnych ziemniaków mówił m.in. Karol Okrasa w programie "Okrasa łamie przepisy", link tutaj.

Im mniej dasz mąki, tym lepiej. Jej ilość w dużej mierze zależy od tego jak wilgotne są ziemniaki.


Placki ziemniaczane z kapusta kiszona, bez jajek

Składniki na 8 niedużych placków, 2 porcje
  • 270 g ziemniaków (220 g po obraniu)
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 0,75 łyżeczki soli lub do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej (lub mniej)
  • 1 łyżeczka (5 ml) mielonego siemienia lnianego + 1 łyżka wody albo pół małego jajka
  • olej do smażenia
  • do podania np. chuda śmietana i wędzony łosoś
Wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach (albo użyć robota kuchennego ze specjalną przystawką do tarcia). Tylko jeżeli są bardzo wodniste, włożyć je na sitko i pozwolić nieco odcieknąć, po czym dodać "krochmal" z wody.

Kapustę dobrze odcisnąć, drobno poszatkować.

Siemię lniane zalać wodą, wymieszać odstawić na dwie, trzy minuty do napęcznienia. Połączyć kapustę, ziemniaki, papkę z siemienia lnianego lub jajko, dodać nieco mąki, doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rogrzać tłuszcz. Nakładać około łyżki ciasta, rozpłaszczyć. Smażyć cienkie placki na dużym ogniu po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące. Świetnie smakują np. z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem.



0 komentarze

Prześlij komentarz