Burgery z buraka i warsztaty kulinarne E. Wedel



Bardzo dobre burgery, z zaskakującymi składnikami. Podstawą są warzywa i kasza jaglana. Ciekawym dodatkiem jest kakao i sezamki. Wege burgery wyglądają jak czerwone rasowe mięso, a w rzeczywistości są bardzo wege. Buraki sprawiają, że burgery są delikatne w smaku, chrupiące dzięki sezamkom i mieszance ziaren. Znajduje się w nich również kasza jaglana, która jest teraz bardzo na czasie, a przy tym jest zdrowa, no i co ważne - doskonale zlepia całą masę, nie potrzeba do niej jajek.

Miałam wielką przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, organizowanych przez E. Wedel dla blogerów kulinarnych z maestro czekolady Januszem Profusem i Joanną Profus. Robiliśmy te oto burgery i fenomenalną bezę z kremem chałwowym. Beza tak mi zasmakowała, że przygotowywałam ją potem jeszcze w domu na Wielkanoc, jest wspaniała; przepis wkrótce na blogu! Te burgery zresztą też bardzo mi podeszły, choć trochę z nimi pracy. Bardzo udane warsztaty i przepisy.

Wegetariańskie burgery z buraka i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 3 małe buraki (ugotowane lub upieczone)
  • 3 marchewki
  • 1 biała cebula
  • kawałek korzenia imbiru
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie sezamków (27 g)
  • 10 g ciemnego gorzkiego kakao
  • 200 g surowej kaszy jaglanej
  • 100 g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni)
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • sos sojowy do smaku
  • mąka pszenna*
  • bułka tarta
* ile? to zależy, średnio będzie potrzebnych ok. 3-6 łyżek mąki, oczywiście płaskich


Wykonanie:

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, ugotować, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wystudzić.

Buraki upiec w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) lub ugotować.

upieczone buraki, po lewej stronie zdjęcia

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju, do zeszklenia.

Surową marchewkę i wcześniej ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać w misce dodając kakao.

Dodać pokruszone sezamki, mieszankę ziaren i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem, imbirem oraz sosem sojowym do smaku. Burgery muszą być wyraziste w smaku, więc nie żałować przypraw.

Do masy dodać też trochę mąki i bułki tartej, by ta stała się bardziej kleista i zwarta.



Z powstałej masy mokrymi (zwilżonymi) rękoma zlepiać okrągłe kotlety i smażyć na oleju, aż będą rumiane, z obu stron.

Podawać od razu po usmażeniu z bułkami do burgerów lub razowym pieczywem. Koniecznie serwować z sałatą, ogórkiem, cebulą, jakimś sosem np. ketchupem, musztardą albo sosem majonezowym.



Fotorelacja z przygotowania:






pieczenie bułek, porcje ciasta odmierzamy na wadze





1 komentarze :

  1. Bardzo ciekawe te burgery ;) Muszę spróbować zrobić takie w wolnej chwili, gdyż wyglądają bardzo apetycznie. A co do fartuszków również bardzo ładnie, sama nawet ostatnio dostałam podobny tylko z innym nadrukiem i teraz tylko w nim gotuję :D

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)