niedziela, 8 maja 2016

Burgery z buraka i warsztaty kulinarne E. Wedel



Bardzo dobre burgery, z zaskakującymi składnikami. Podstawą są warzywa i kasza jaglana. Ciekawym dodatkiem jest kakao i sezamki. Wege burgery wyglądają jak czerwone rasowe mięso, a w rzeczywistości są bardzo wege. Buraki sprawiają, że burgery są delikatne w smaku, chrupiące dzięki sezamkom i mieszance ziaren. Znajduje się w nich również kasza jaglana, która jest teraz bardzo na czasie, a przy tym jest zdrowa, no i co ważne - doskonale zlepia całą masę, nie potrzeba do niej jajek.

Miałam wielką przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, organizowanych przez E. Wedel dla blogerów kulinarnych z maestro czekolady Januszem Profusem i Joanną Profus. Robiliśmy te oto burgery i fenomenalną bezę z kremem chałwowym. Beza tak mi zasmakowała, że przygotowywałam ją potem jeszcze w domu na Wielkanoc, jest wspaniała; przepis wkrótce na blogu! Te burgery zresztą też bardzo mi podeszły, choć trochę z nimi pracy. Bardzo udane warsztaty i przepisy.

Wegetariańskie burgery z buraka i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 3 małe buraki (ugotowane lub upieczone)
  • 3 marchewki
  • 1 biała cebula
  • kawałek korzenia imbiru
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie sezamków (27 g)
  • 10 g ciemnego gorzkiego kakao
  • 200 g surowej kaszy jaglanej
  • 100 g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni)
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • sos sojowy do smaku
  • mąka pszenna*
  • bułka tarta
* ile? to zależy, średnio będzie potrzebnych ok. 3-6 łyżek mąki, oczywiście płaskich


Wykonanie:

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, ugotować, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wystudzić.

Buraki upiec w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) lub ugotować.

upieczone buraki, po lewej stronie zdjęcia

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju, do zeszklenia.

Surową marchewkę i wcześniej ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać w misce dodając kakao.

Dodać pokruszone sezamki, mieszankę ziaren i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem, imbirem oraz sosem sojowym do smaku. Burgery muszą być wyraziste w smaku, więc nie żałować przypraw.

Do masy dodać też trochę mąki i bułki tartej, by ta stała się bardziej kleista i zwarta.



Z powstałej masy mokrymi (zwilżonymi) rękoma zlepiać okrągłe kotlety i smażyć na oleju, aż będą rumiane, z obu stron.

Podawać od razu po usmażeniu z bułkami do burgerów lub razowym pieczywem. Koniecznie serwować z sałatą, ogórkiem, cebulą, jakimś sosem np. ketchupem, musztardą albo sosem majonezowym.



Fotorelacja z przygotowania:






pieczenie bułek, porcje ciasta odmierzamy na wadze




1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe te burgery ;) Muszę spróbować zrobić takie w wolnej chwili, gdyż wyglądają bardzo apetycznie. A co do fartuszków również bardzo ładnie, sama nawet ostatnio dostałam podobny tylko z innym nadrukiem i teraz tylko w nim gotuję :D

    OdpowiedzUsuń