Papryczki pimientos de padron z patelni




Pimientos de padron to malutkie papryczki, pochodzące z Galicji. Są bardzo popularne w hiszpańskich barach tapas. Jest to odmiana z Chile, przywieziona do Galicji przez misjonarzy z zakonu franciszkańskiego w XVI wieku, prawdopodobnie z Meksyku. Podaje się je w najprostszej formie - smażone na patelni, na dużym ogniu, a następnie posypuje gruboziarnistą solą morską. Zasadzone w Hiszpanii, stopniowo dostosowały się do lokalnego klimatu, stały się mniejsze (mają zwykle niewiele więcej niż 5 cm długości) i utraciły częściowo swój pierwotny "ogień".

Zazwyczaj są słodkie, ale może się trafić jakaś pikantna. Nie sposób poznać która to. Jest takie hiszpańskie powiedzenie: «Como los pimientos de Padrón: unos pican y otros no», które oznacza: "Jak papryczki z Padron, jedne szczypią, a inne nie".

Jeśli traficie na te papryczki w sklepie, koniecznie je kupcie. Ja swoje kupiłam w jednym z dyskontów z okazji hiszpańskiej akcji tematycznej. 2,99 zł za całkiem sporą tackę.

Podaję przepis na najprostszą wersję. Obsmażane na oliwie, aż skórka najpierw pokryje się pęcherzykami, a później zbrązowieje. To super propozycja na kolację, jako przekąska, czy też jako dodatek do mini kanapki, np. z chorizo. A co, jak szaleć to szaleć.

Jak jeść te papryczki? Chwytać za ogonek i jeść wszystko to, co poniżej. Smacznego!


Papryczki pimientos de padron z patelni, z solą

Składniki:

  • papryczki pimientos de padron
  • oliwa (z drugiego tłoczenia), na ok. 400-500 g starczą dwie łyżki
  • sól, najlepiej gruboziarnista

Wykonanie:

Papryczki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym lub kuchennym. Na patelni rozgrzać oliwę, rozprowadzić olej na całej powierzchni. Włożyć papryczki na rozgrzaną patelnię. Smażyć - w razie potrzeby  - partiami, żeby papryczki nie były zbyt ciasno poukładane. Smażyć z każdej strony, aż staną się lekko złote - brązowe. Na początku pojawią się na papryce pęcherzyki powietrza, później, w miarę smażenia, zbrązowieją.

Można osączyć na ręczniku papierowym. Na talerzu posypać szczodrze solą.  Zajadać na ciepło.

Gdyby się trafiła jakaś ostra papryczka, miej w pogotowiu kawałek chleba lub bagietki do przegryzienia :) Mnie na całe opakowanie nie trafiła się taka ani jedna.




2 komentarze :

  1. własnie trafiłam na nie w moim dyskoncie! Twoje wyglądają bardzo apetyczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę udanej konsumpcji :)

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)