Kremowy sos kurkowy, kurki w śmietanie


Przepis na klasyczny sos kurkowy to podmażone na maśle grzyby z cebulą, zalane następnie rosołem lub jakimś wywarem np. warzywnym, zagęszczone kwaśną śmietaną, ewentualnie z dodatkiem mąki. Rosół można też zastąpić mlekiem, wtedy sos będzie jeszcze bardziej kremowy. Jako śmietany można użyć 18%, 22% czy kremówki (30 lub 36% tłuszczu) albo dwóch-trzech łyżek serka mascarpone, który nada sosowi aksamitności. Każda wersja jest pyszna i nieco inna.

Eksperymentatorom polecam dodatek brandy, która paruje, pozostawiając interesujący, wyrazisty, skondensowany smak, idealnie współgrający z kremowością sosu.

Polecam wielbicielom tradycyjnej kuchni polskiej, nie tylko od święta. 

Wartość energetyczna całości (przy użyciu 180 g śmietany o zawartości 22% tłuszczu) ma 1045 kcal, z brandy, 1155 kcal

Kremowy, klasyczny sos kurkowy (kurki w śmietanie), opcjonalnie z brandy

Składniki:
  • 450 g kurek
  • 1 cebula (130 g)
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju (20 g)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie: 2 łyżki brandy
  • 1 szklanka mleka 2 % (można zastąpić rosołem/bulionem)
  • małe opakowanie (150-180 g) gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości 18 lub 22 % tłuszczu
  • do posypania (opcjonalnie): natka pietruszki
Wykonanie:

Kurki dokładnie oczyścić nożykiem i przepłukać w wodzie, osuszyć na ręczniku papierowym. Można też skorzystać ze sposobu podanego na dole notki.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na szerokiej patelni rozpuścić masło razem z olejem, wsypać posiekaną cebulę. Na umiarkowanym ogniu smażyć, aż się zeszkli, raczej nie rumienić. Dodać posiekane grzyby (sos na zdjęciu ma grzyby w połowie w całości, a w połowie zmiksowane w robocie kuchennym), posolić, popieprzyć i dusić do miękkości, 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać brandy (opcjonalnie), wymieszać z grzybami, pozwolić by w całości odparowała.

Dodać mleko i śmietanę, zagotować. Chwilę pogotować, do zgęstnienia.

Z podanych składników wychodzi porcja sosu jak na zdjęciu.

Zamienniki:

- mleko można zastąpić rosołem
- zamiast śmietany, można dać 2-3 łyżki serka mascarpone
- można dodać płynną słodką śmietankę, ale wówczas może być potrzebne zagęszczenie mąką
- w wersji mniej odświętnej i bardziej fit, można dać mniej śmietany, sos także będzie smaczny
- kurki mogą być mrożone
- kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi

Z czym podawać sos kurkowy?

Moim zdaniem z naszą rodzimą, zdrową kaszą gryczaną, także z jakąkolwiek sztuką mięsa: mogą to być polędwiczki wieprzowe (link do przepisu), policzki wołowe, bitki wołowe, nawet pierś kurczaka w takim kremowym sosie się odnajdzie.

Jak myć kurki?


Najważniejsze i „najtrudniejsze” jest mycie kurek, tak abyśmy jedząc nie czuli chrzęszczącego w zębach piasku. Oczywiście można kurki dokładnie oczyścić nożykiem, a następnie tylko opłukać, ale zajmuje to sporo czasu.

Podaję sprawdzony sposób, który znalazłam na blogu lepszysmak.

Kurki (również inne grzyby) wrzucić do dużej miski i posypać solą. Zalać GOTUJĄCĄ wodą, tak, aby grzyby swobodnie pływały.
Grzyby trzymać we wrzątku przez około 5-10 minut. Kilkukrotnie mieszać! W tym czasie nasze grzybki lekko się kurczą, a piasek opada na dno miski.
Na koniec ŁYŻKĄ CEDZAKOWĄ lub SITKIEM zebrać pływające po powierzchni grzyby. Cały piasek leży na dnie :)
Jeśli grzyby były bardzo brudne, operację można powtórzyć.




1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)