Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym



Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, z których szybko można przygotować smaczny obiad.

Warto, by mięso odłożyć przed smażeniem na blat odpowiednio wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. Będzie jeszcze smaczniejsze! Zasada ta dotyczy każdego mięsa, które poddajemy obróbce termicznej: nie powinno się smażyć mocno schłodzonego mięsa, wyjętego prosto z lodówki.

Polędwiczki w towarzystwie kremowego sosu z kurek to poezja. Musicie spróbować! Prawdziwie królewska uczta tradycyjnej kuchni polskiej.

Poledwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 

Składniki: (4 porcje)
  • 600 g polędwiczek wieprzowych wieprzowej (1 większa sztuka)
  • tłuszcz do smażenia: masło (15 g) i 1 łyżka oleju, albo masło klarowane
  • sól, pieprz
  • do posypania: natka pietruszki

Wykonanie:

Polędwiczki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z zewnętrznych błon. Mięso pokroić na plastry grubości damskiego kciuka, rozpłaszczyć dłonią każdy kawałek na desce do krojenia. Oprószyć solą i pieprzem.

Tłuszcz rozgrzać na patelni. Smażyć polędwiczki z każdej strony po ok. 2 minuty, albo do lekkiego przyrumienienia. Po przekrojeniu mięso powinno pozostać soczyste.

Danie można przygotować wcześniej, a usmażone polędwiczki podgrzać w sosie kurkowym.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze np. kalafiorem czy fasolką szparagową, proponuję już bez zasmażki, by danie nie było bombą kaloryczną.




1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)