Wegańska zupa curry z jarmużem i dynią




Wegańska zupa curry z jarmużem, z czerwoną soczewicą, ziemniakami i dynią. Pyszna, rozgrzewająca, z dużą ilością warzyw, niskokaloryczna. Koniecznie do zrobienia!

W wersji niewegańskiej, z dodatkiem sosu rybnego (to znacznie skraca czas gotowania). Ja taką opcję wybrałam. Przepis z kwestii smaku.


Wegańska zupa curry z jarmużem i dynią

Składniki: (4 porcje, po 266 kcal, czas przygotowania: 50 minut (bez bulionu), z czego aktywnie ok. 30, poziom trudności: łatwy)

  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 mała cebulka szalotka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 papryczki chili lub więcej, wg uznania i tolerancji na ostrość
  • 1,5 litra bulionu jarzynowego*
  • 2 większe ziemniaki
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni lub batatów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 liście jarmużu (dałam 80 g - 4 garście posiekanych liści)
  • 1/2 puszki (200 g) mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki lub więcej, do smaku
  • świeża kolendra (może być mrożona)

* zamiast bulionu można użyć wody i dodać 2 łyżki sosu rybnego (ale wtedy nie będzie już wegańska)

Wykonanie:

W garnku na oleju, na wolnym ogniu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, zajmie to kilka minut. Następnie dodać starty, obrany imbir oraz starty czosnek (albo b. drobno zmiksować w małym naczyniu malaksera).

Po chwili dodać suchą soczewicę, kurkumę i pokrojoną papryczkę chili, wlać gorący bulion albo wodę z sosem rybnym i zagotować.

Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, dynię lub bataty, pokrojoną paprykę. Przykryć, zmniejszyć ogień, doprawić solą i pieprzem i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.

Dodać mleko kokosowe, posiekane liście jarmużu bez twardej części pośrodku i gotować już bez przykrycia przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Doprawić sokiem z limonki i podawać z kolendrą.





1 komentarze :

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)