Wyśmienite flaki



Zapraszam Was na wspaniałe danie z kuchni polskiej - flaki, królujące jednocześnie w wielu zestawieniach najobrzydliwszych dań świecie. Gdyby nie główny składnik, pewnie uznane byłyby za potrawę nawet wykwitną. Przyznam, że należę do wielkich miłośników podrobów, kaszanek, salcesonu; ostatnio w Wilnie miałam nawet przyjemność jeść lokalny przysmak: świńskie uszy na przystawkę. Flaki to jedna z moich ulubionych zup. Jest dość czasochłonna i pracochłonna, zwłaszcza gdy przygotowujemy sami flaki, zamiast korzystać z półproduktów, ale talerz parującej zupy ukoi żołądek i skutecznie rozgrzeje po jesiennym czy zimowym spacerze. Dobre flaki są porządnie przyprawione, w tym imbirem, papryką w proszku i majerankiem. 

Rosoły od początku tego roku przygotowuję zawsze w wolnowarze, wcześniej oczywiście metodą tradycyjną. Bardzo polecam to urządzenie wszystkim. Nie jest drogie, a w kuchni niezastąpione i całkiem tanie w eksploatacji. Przygotowanie rosołu w wolnowarze nie kosztuje więcej niż 1,5 zł - przynajmniej gdzieś widziałam takie wyliczenie dla pracy w trybie "low" przez 9-12 h. W wolnowarze mamy optymalne warunki, bo mięso i warzywa w niskiej temperaturze oddają smak i aromat wodzie. Na gazie, przygotowując rosół w sposób tradycyjny, trzeba po prostu dać minimalny ogień na małym palniku. Wolnowar bardzo oszczędza czas, bo rosół "robi się sam".

Flaki wyśmienite, po warszawsku

Składniki (8-10 porcji):

Na rosół:
  • 1 kg wołowiny z kością (w wersji oszczędnej: 1 kg kości wołowych)
  • 1/2 małego selera
  • 1 cebula, nieobrana, najlepiej opalona nad gazem
  • 1 mały por
  • 2-3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • 2-cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • 2 suszone grzyby
  • zioła np. łodygi lub liście natki pietruszki, lubczyku - co mamy
[jeśli używamy suszonych ziół włóżmy je do gazy i ciasno zawińmy w gazę zawiązaną nitką - w ten sposób zioła oddadzą aromat a nie będą pływały w rosole]

woda- tyle by przykryła mięso i warzywa (ok. 2 l), uzupełniać wrzątkiem jeśli wyparuje
  • 2-2,5 l esencjonalnego rosołu
  • 1 kg flaków wołowych, oczyszczonych i podgotowanych
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce/rozdrobnione w robocie kuchennym
  • 1 większa pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę lub starte na tarce/rozdrobnione w robocie kuchennym
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę - opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • przyprawy: imbir w proszku, papryka słodka i ostra
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • kilka łyżek suszonego majeranku
  • łyżka masła + 1 łyżka oleju do smażenia pietruszki i marchewki
  • ewentualnie zasmażka: mąka (1-2 łyżki)
do podania: chleb

Wykonanie:

Rosół - metoda radycyjna:

Do dużego garnka, włożyć umyte mięso, zalać zimną wodą - tak by przykryło wołowinę. Zagotować i na bardzo małym ogniu gotować rosół wraz z przyprawami i ziołami. Po dwóch - trzech godzinach dodać obraną włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, seler) i cebulę, którą dobrze wcześniej w całości, bez obierania, podpalić nad palnikiem gazowym, aż w kilku miejscach będzie czarna. Dodać też por, grzyby, świeży imbir (jeśli dajemy), ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i zioła - natkę lub gałązkę lubczyku (albo łyżeczkę suszonego).

W sumie rosół gotować ok. 4 h, na wolnym ogniu, a jeśli mamy czas, lub gaz jest naprawdę mały - woda tylko "pyrka", to nawet dłużej. Jeśli woda wyparuje, uzupełniać wrzątkiem. Owszem, wywar można ugotować dużo szybciej, na większym ogniu bądź w szybkowarze, ale najlepsze rosoły są zawsze długo gotowane, bardzo powoli oddające swój smak wodzie. Smak takiego rosołu jest wówczas wyjątkowy.

Z podanych proporcji otrzymamy bardzo esencjonalny rosół.

Rosół  - wersja na wolnowar:

Wszystkie składniki włożyć do naczynia urządzenia, zalać wodą. Włączyć opcję "low" na całą noc, u mnie trwa to zazwyczaj 12 h, albo opcję: "high" - na pół godziny, a następnie opcję "low" przez dalszą część wieczoru i nocy.

Flaki - przygotowanie:

Flaki starannie oczyścić, wypłukać kilka razy w ciepłej wodzie, wyszorować solą i szczoteczką i znowu płukać 2-3 razy. Zalać zimną wolą, zagotować i odcedzić, przelać zimną wodą. (tak zaleca "Kuchnia polska" Państwowego Wydawnictwa Ekonomicznego, książka - biblia dla setek tysięcy gospodyń domowych, książka, która doczekała się kilkudziesięciu wydań w nakładach nawet 100.000 egzemplarzy). Czynność zmiany wody podczas gotowania można powtórzyć kilka razy. Następnie flaki pokroić w cienkie paseczki.

W sklepach można kupić już wstępnie przygotowane. Należy je tylko doczyścić, dokładnie umyć, odsączyć, zalać wodą i obgotować, odcedzić i ewentualnie ponownie doczyścić. Sprzedawane są także flaki oczyszczone, gotowane i pokrojone,

Zupa:

Do przynajmniej 4,5 l garnka wlać przecedzony przez gęste sitko rosół. Dołożyć ugotowane flaki (jeśli używam półproduktów - już gotowanych flaków) i gotować około 10-15 minut. Wersja na flaki tradycyjne: po ich oczyszczeniu wg sposobu podanego wyżej, wraz z obgotowaniem i pokrojeniem w paski, włożyć do rosołu i gotować ok. 4 godziny, aż będą miękkie. W razie potrzeby, gdyby rosół trochę wyparował, uzupełnić wodą.

Marchewkę i pietruszkę, ewentualnie także cebulę, podsmażyć na patelni, na maśle i odrobinie oleju, nie rumienić, ale smażyć, aż warzywa stracą posmak surowizny, wsypać mąkę i zasmażyć chwilę. Dodać trochę zimnego rosołu albo wody i rozprowadzić, a następnie zahartować wrzącym rosołem z flaków, dokładnie wymieszać i dodać do miękkich flaków w rosole. Gotować razem jeszcze kilka minut.

Doprawić przyprawami, nie żałować papryki słodkiej. Pod koniec gotowania dodać roztarty w dłoniach majeranek - ilość wg uznania, ale wg mnie "prawdziwe" flaki mają go dużo. Dodać wyjęte z rosołu i pokrojone w drobne kawałki mięso.

Podawać gorące z chlebem.



0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)