Makaron soba z brukselką w sosie miodowo-imbirowym



To danie jest ultra proste, ma idealnie skomponowane smaki słodkiego, słonego i kwaśnego, jest przy tym szybkie, nadając się zatem na obiad tuż po przyjściu z pracy. Będziecie zaskoczeni taką niecodzienną wersją brukselki.

Gryczany makaron soba, użyty do tego dania, co jakiś czas pojawia się w dyskontach, a wtedy zaopatruję się na zapas. Jest też dostępny w większych supermarketach.

Przepis pochodzi ze strony naturallyella, nieco zmodyfikowany przeze mnie. 

Makaron soba z brukselką w sosie miodowo-imbirowym

Przygotowanie: 5-15 minut, gotowanie i smażenie: 10 minut, całość: mniej niż 30 minut

Składniki (2 porcje):

  • 250 g brukselki
  • 1 średnia cebulka szalotka albo dymka albo inna ulubiona cebula
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 110 g makaronu gryczanego soba
  • sól do gotowania makaronu

na sos:


  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego 
  • 1 zupełnie płaska łyżka młynnego miodu (lub ew. nieco więcej)
  • szczypta soli
dodatkowo:

Wykonanie:

Brukselkę i obraną cebulę pokroić na cienkie plasterki, cebulę w półplasterki. Można też, jeśli ma się makakser z nakładką szatkującą w plasterki, poszatkować warzywa w robocie.

Podgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Dodać brukselkę i cebulę, Smażyć, aż warzywa będą miękkie. Mieszać i pilnować by za bardzo się nie brązowiły.

W osolonej wodzie ugotować makaron - wrzucić na wrzątek, gotować 6-8 minut, do miękkości. Odcedzić. 

Do pojemnika małego malaksera dodać obrany imbir i rozdrobnić na małe kawałki. Dodać olej sezamowy, 1 łyżkę octu, miodu i szczyptę soli. Zmiksować na gładką masę. Spróbować i dodać w razie potrzeby więcej octu lub miodu (polecam dodatek octu).

Dodać do miękkiej brukselki na patelni i smażyć przez 1-2 minuty.  Dodać makaron, podgrzać - jeśli tego potrzebuje. Dobrze wymieszać i serwować. Na talerzu posypać uprażonym sezamem, siemieniem lnianym lub np. słonecznikiem. 




0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)