niedziela, 26 kwietnia 2009

Bułka czosnkowa



Króluje w kuchni mojej mamy, następnie u mnie od lat 90. Zawsze znika w błyskawicznym tempie. Jest pyszna, u mnie bardzo czosnkowa. Świetna do mięs z grilla i na imprezy, zwłaszcza studenckie :) Masła czosnkowego wg tego przepisu używam też do przygotowania łososia w piekarniku lub pstrąga z grilla - wtedy jednak dodaję do masła dodatkowo sól.

Składniki:

kostka miękkiego* masła (200g)
główka małego czosnku albo 5 dużych ząbków
duży pęczek natki pietruszki
opcjonalnie sól

bułka wrocławska (zwana też angielką - w zależności od regionu Polski), można też użyć bagietki
dodatkowo: folia aluminiowa

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik. Musi być gorący. 200-220 stopni C.

Masło wkładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem, dodajemy wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.

Pieczywo kroimy (ja chętnie kupuję wersję bułki już pokrojoną). Każdą kromkę smarujemy z jednej strony masłem czosnkowym, układając kolejno kromki na folii aluminiowej - po złożeniu całości uzyskujemy kształt pierwotnego pieczywa, więc kromki układamy pionowo (jak na zdjęciu). Całość dokładnie zawijamy folią aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 15 minut (sprawdzając czy masło się stopiło a pieczywo jest już chrupiące). Podajemy gorące.


*Masło będzie miękkie jeśli wyjmiemy je zawczasu z lodówki, jeśli o tym zapomnimy można zastosować "awaryjny" sposób - wkładam masło na 10-15 sekund do mikrofalówki na standardowe podgrzewanie - masło zmięknie nieco, nie zdążywszy się jeszcze roztopić.

9 komentarzy:

  1. Nino pomysł rewelacyjny. Z pewnością skorzystam :) Na grill wręcz idealne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nino, uwielbiam tak przygotowane bagietki, tyle, ze kroje je nie do konca i wciskam czosnkowe maselko lub z pietruszka... pycha!! nadaje sie nawet samo jako przegryzka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Bardzo takie lubię. A przygotwuję dokładnie tak, jak Cudawianki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna jest taka bułka, nigdy nie robiłam, zawsze kupowałam gotową taka bułkę, ale jednak się skuszę na domowa produkcję. :) Dziękuję. :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aj! Tez takie robię. :) Najczęściej z okazji rodzinnego grillowania. :) uwielbiam takie bułki i bagietki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Nino, u mnie też goszczą takie bagietki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł podawania ich do grilla. U nas prawie zawsze towarzyszą kremowym zupom. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pieczywo z masłem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    Czy bułkę można wcześniej posmarować masłem, zawinąć w folię, a piec za np. 3 godziny?
    Czy za bardzo namoknie?
    Wiola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można; można wszystko przygotować nawet dzień wcześniej - nieraz tak robiłam jak spodziewałam się gości

      Usuń