piątek, 17 kwietnia 2009

Ziemniaki zapiekane - z czosnkiem i ziołami




Coś innego w kuchni. Mogą być dodatkiem do dania głównego, ale myślę, że będą też smakować same, z kefirem - zwłaszcza kiedy pojawią się aromatyczne młode ziemniaki. W domu podczas pieczenia przyjemnie pachnie czosnkiem.

Ziemniaki zapiekane - z czosnkiem i ziołami

Składniki:

ziemniaki
czosnek - może być granulowany [dużo]
pieprz
sól
oliwa z oliwek/dobry olej
zioła prowansalskie
sok z cytryny
opcjonalnie świeże zioła np. tymianek, lubczyk

Wykonanie:


Ziemniaki (młode) dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Kroimy na ćwiartki lub ósemki - w zależności od wielkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ziemniaki.

Ziemniaki skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem (dużą ilością), polewamy dość obficie oliwą.

Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 35-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem/widelcem czy są miękkie.


9 komentarzy:

  1. lubię takie pieczone ziemniaki
    i tą ich chrupiącą aromatyczną skórkę
    pieczone na grillu także są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie by nie przeszly ze wzgledu na skorke, ale obrane... na pewno by zachwycily faceta, a mnie to juz na bank! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładne zdjecia pani Nino, pysznie to wyglada, lubie takie polaczenia;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj , zjadłabym takie ziemniaczki - wystarczyłby tylko kefir do popicia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmia pysznie! Kocham zapiekane ziemniaki, no a jeszcze z czosnkiem! :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zabieram się za robienie ziemniaczków. Wyglądają pięknie i pewnie tak też smakują. Już się nie mogę doczekać aż się zrobią. ;D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawde pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają apetycznie, ja wczoraj robiłam z tymiankiem ale koniecznie muszę spróbować Twój sposób

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można stosować dowolne aromatyczne zioła, nie trzeba ściśle trzymać się przepisu :)

      Usuń