niedziela, 11 października 2009

Rogaliki maślane




Przepis zaproponowany w ramach Weekendowej Cukierni nr 14 przez Olcik. Ciasto łatwo się wyrabia (ilosc mąki mozna nieco zwiększyc, jesli ciasto się lepi podczas wyrabiania), ale zawijanie rogalików nadal jest dla mnie zagadką :( Mój debiut rogalikowy. Z wyglądu takie sobie, choc w smaku dobre :)

Składniki:

- 1 szkl. mleka (szklanka w tym przepisie ma 250 ml)

- 1/2 kostki masła (=100 g)

- 1/2 szkl. cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżka suszonych drożdży (albo 30 gram swieżych)

- 3 duże jajka

- 4 i 1/2 szkl. mąki

Do posmarowania:

- 3 łyżki stopionego masła

Nadzienie:

- pełna dowolność,czego dusza zapragnie:) np. powidła śliwkowe, biały serek,gęsty budyń

Wykonanie:

1. Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru [w przypadku drozdzy swiezych najpierw rozetrzec drozdze z cukrem, po jakims czasie dodac mąkę i mleko]. Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić , aż zaczyn zacznie się podnosić.

2. Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić do przestygnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka , sól i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać dobre kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. [mozna tez wyrabiac mikserem]

3. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę , aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej wywałkowac koło o średnicy 22 cm (u mnie trochę większe). Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów (ew. nakładać po 1 łyżeczce nadzienia) i zwijać ku środkowi rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

4. Piec 8 - 10 minut (moje piekły się prawie dwa razy dłużej zanim się zrumieniły) w temperaturze 200 st.C., wyjać z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem [pominęlam, jeszcze gorące posypałam cukrem pudrem]. Zostawić do wystygnięcia.

8 komentarzy:

  1. Pięknie się udały! aż chce się sięgnąć po jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i prawda, że przepyszne?

    OdpowiedzUsuń
  3. co do tego czy pyszne to bym polemizowala :)

    ale smaczne i owszem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę roagliki zostawić w spokoju bo są urocze :)
    Dzięki Nina za WC:***

    e.

    OdpowiedzUsuń
  5. Spaceruję po blogach - i to bym upiekła, i to, i tamto. I jeszcze to. Jak to możliwe, że są na świecie ludzie, którzy się nudzą (mimo tego że lubią jeść), zadaję sobie pytanie.
    Zwłaszcza jak widzę takie rogaliki. Pyszne musiały być.
    Uściski serdeczne przesyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Usciski Lisko i Polko. Oryginalnie to przepis Bajaderki, a to wiele mówi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne;) polecam:)

    OdpowiedzUsuń