sobota, 30 lipca 2011

Pieczarki faszerowane pastą paprykowo-bakłażanowo-pomidorową



Ostatnio ciągle grilluję warzywa - w piekarniku albo na patelni. Warzywa tak przyrządzone zmieniają całkowicie swoje oblicze - uwielbiam je. Dziś zapraszam na zdrowy, lekki i bardzo smaczny letni obiad/kolację.

Pieczarki faszerowane pastą paprykowo-bakłażanowo-pomidorową, z grillowanym kurczakiem

Składniki:


  • 1 średni bakłażan - 400g
  • 2 podłużne, mięsiste pomidory (zawierają b. mało soku)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki posiekanych ziół: bazylii, oregano i tymianku (lub do smaku - suszonych)
  • 2 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego lub innego odpornego na wysokie temperatury
  • 8-10 dużych pieczarek - po 4 na osobę (razem ok. 250 g)
  • sól, pieprz
  • 1 pierś z kurczaka
  • czosnek, zioła


Wykonanie:

Rozgrzać grilla lub piekarnik z opcją grilla (240 st. C).

Bakłażana nie obierać, pokroić na dość grube plastry - około 1 cm. Pomidory umyć, pokroić na cztery części, paprykę pozostawić w całości. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.

Pokrojonego bakłażana posmarować z dwóch stron pędzelkiem - 2 łyżkami oleju. Posolić i popieprzyć.  Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne i ogonek.

Do rozgrzanego piekarnika włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia: paprykę (przekrojeniem w dół), cebulę, pomidory (skórką w dół) i bakłażana. Grillować w sumie około 40 minut. Po około 20 minutach przewrócić bakłażana na drugą stronę, skórka może zrobić się miejscowo czarna, podobnie jak na papryce.

Po 20 minutach grillowania, zacząć grillować pieczarki - w całości, posmarowane olejem (razem ok. 1/2 łyżki), posolone i popieprzone.

Przygotować kurczaka - u mnie w wersji najprostszej czyli oprószonego solą, pieprzem i czosnkiem - ewentualnie ziołami, zgrillowanego na patelni grillowej.

Zgrillowaną paprykę przełożyć do woreczka i zawinąć albo włożyć do miski i przykryć szczelnie talerzem - papryka "spoci się" i łatwo pozbędziemy się skórki. Z pomidorów usunąć skórkę. Obraną ze skórki paprykę wraz z bakłażanem i pomidorami, zmiksować na pastę wraz z 2 łyżkami świeżych ziół: bazylii, oregano i tymianku, doprawić - w miarę potrzeby.

Z pieczarek usunąć nóżkę (którą można zmiksować razem z pastą), napełnić je pastą bakłażanowo-paprykową. Podawać ciepłe wraz z grillowanym kurczakiem.


6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł i połączenie smaków!;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak trafię dziś na duże gabarytami pieczarki to zaserwuję sobie Twoje danie na kolację;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie lato jest tą porą na grilowane warzywa..a Twoj przepis bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny przepis
    http://swiat-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. I jak ładnie wygląda! Bardzo ciekawy sposób na grillowane warzywa!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jakoś nie doceniam grillowanych warzyw ;-) Za to nieco włoskie połączenie smaków bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń