środa, 10 października 2012

Grillowane grzyby leśne na grzance



Proste, pyszne, sezonowe i lokalne. Polecam w różnych wariantach.


Grillowane grzyby leśne (borowiki, prawdziwki, podgrzybki), na grzance

Składniki:

I proponowana wersja (na zdjęciu):

  • 1 bułka orkiszowa/dyniowa/ciabatta/bajgiel
  • 2 grzyby leśne
  • 2 łyżki serka kanapkowego koziego
  • natka pietruszki
  • nieco masła klarowanego do smażenia/grillowania grzybów
  • opcjonalnie: prażone na suchej patelni ziarno słonecznika, rukola

II proponowana wersja:

  • 1 bułka orkiszowa/dyniowa/ciabatta/bajgiel
  • 2 grzyby leśne
  • 2 łyżki domowego pesto z natki pietruszki
  • nieco masła klarowanego do smażenia/grillowania grzybów
  • opcjonalnie: kilka ścinków sera długodojrzewającego, manchego, parmezanu lub innego ostrego

III proponowana wersja:

  • 1 bułka orkiszowa/dyniowa/ciabatta/bajgiel
  • 2 grzyby leśne
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • 2 łyżki sera kanapkowego krowiego
  • nieco masła klarowanego do smażenia/grillowania grzybów
  • opcjonalnie: kilka ścinków sera długodojrzewającego, manchego, parmezanu lub innego ostrego

Wykonanie:

Bułkę najlepiej zgrillować (np. w piekarniku), żeby była chrupiąca.

Grzyby oczyścić, zwłaszcza nóżki - z tych ostatnich których usunąć skórkę. Nie myć (bo nasiąkną wodą).
Pokroić na kilkumilimetrowe plasterki. Posolić i popieprzyć.

Na patelni grillowej (zwykła też się nada) rozgrzać masło, usmażyć grzyby aż będą miękkie - w sumie 3-4 minuty (czyli po ok. 2 minut z każdej strony). Nakładać gorące na kanapki - wg proponowanych wersji lub Twojej własnej - i od razu podawać.





5 komentarzy:

  1. Hej widzialam ze chcesz jechac z Warszawy bardzo rano na blog forum gdansk? Ja jestem jak najbardzij chętna jecha razem ;) musialabym tylko dojechac z lublina do warszawy ;) czekam na odpowiedz. Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale tym razem nie jestem kierowcą, koleżanka mnie bierze do siebie, mamy - o ile mi wiadomo - komplet

      Usuń
  2. Nino Droga Moja,
    dziekuje Ci bardzo za czujnosc w sprawie torciku. Przepis sama umiescilam w konkursie :-) Jesli znajdziesz czas i ochote - zaglosuj. Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie, rozczulila mnie niezwykle Twoja troska, Buziaki

    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie Aniu powodzenia w konkursie! ...wiesz jak to jest - często osoby sobie "pożyczają" jakieś zdjęcia

      Usuń