Truskawkowe ciastka francuskie

Przed chwilą wyjęte z pieca, w domu jeszcze roznosi się wspaniały zapach z kuchni...
Gotowe w dosłownie pięć minut - najwięcej czasu zajmuje zakup ciasta francuskiego. Myślę, że doskonałe byłyby z każdym innym nadzieniem: z jabłkami z cynamonem, ze śliwką... co kto lubi.


Proporcje na 4 sztuki niedużych ciastek francuskich


Truskawkowe ciastka francuskie

Składniki:
  • 4 bardzo duże truskawki (lub więcej mniejszych)
  • cukier waniliowy - trochę, w sumie ok. 1 łyżki
  • 4 łyżeczki konfitury truskawkowej
  • 1/2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 4 szczypty cukru 
  • jajko do posmarowania
Wykonanie:

Ciasto francuskie o kształcie mniej więcej kwadratu podzielić na cztery mniejsze kwadraty. Środek każdego kwadracika posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać to odrobiną cukru, nałożyć na środek kwadracika płaską łyżeczkę konfitury truskawkowej (ja miałam niezbyt słodką, własnej roboty - jeśli użyjemy gotowej ze sklepu myślę, że można dać mniej cukru), na to położyć jedną dużą truskawkę, naciętą wzdłuż - w plasterki, ale nie do końca rozkrojoną, pomiędzy nacięcia truskawki wsypać cukier waniliowy.

Cztery rogi kwadratu ciasta zlepić ze sobą wokół truskawki, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać wszystko cukrem waniliowym.

Całość zapiekać ok. 20 minut w piekarniku - w temperaturze 200 stopni C, do zezłocenia.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)