niedziela, 8 czerwca 2008

Truskawkowe ciastka francuskie

Przed chwilą wyjęte z pieca, w domu jeszcze roznosi się wspaniały zapach z kuchni...
Gotowe w dosłownie pięć minut - najwięcej czasu zajmuje zakup ciasta francuskiego. Myślę, że doskonałe byłyby z każdym innym nadzieniem: z jabłkami z cynamonem, ze śliwką... co kto lubi.


Proporcje na 4 sztuki niedużych ciastek francuskich


Truskawkowe ciastka francuskie

Składniki:
  • 4 bardzo duże truskawki (lub więcej mniejszych)
  • cukier waniliowy - trochę, w sumie ok. 1 łyżki
  • 4 łyżeczki konfitury truskawkowej
  • 1/2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 4 szczypty cukru 
  • jajko do posmarowania
Wykonanie:

Ciasto francuskie o kształcie mniej więcej kwadratu podzielić na cztery mniejsze kwadraty. Środek każdego kwadracika posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać to odrobiną cukru, nałożyć na środek kwadracika płaską łyżeczkę konfitury truskawkowej (ja miałam niezbyt słodką, własnej roboty - jeśli użyjemy gotowej ze sklepu myślę, że można dać mniej cukru), na to położyć jedną dużą truskawkę, naciętą wzdłuż - w plasterki, ale nie do końca rozkrojoną, pomiędzy nacięcia truskawki wsypać cukier waniliowy.

Cztery rogi kwadratu ciasta zlepić ze sobą wokół truskawki, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać wszystko cukrem waniliowym.

Całość zapiekać ok. 20 minut w piekarniku - w temperaturze 200 stopni C, do zezłocenia.

0 komentarze

Prześlij komentarz