Bułka czosnkowa



Króluje w kuchni mojej mamy, następnie u mnie od lat 90. Zawsze znika w błyskawicznym tempie. Jest pyszna, u mnie bardzo czosnkowa. Świetna do mięs z grilla i na imprezy, zwłaszcza studenckie :) Masła czosnkowego wg tego przepisu używam też do przygotowania łososia w piekarniku lub pstrąga z grilla - wtedy jednak dodaję do masła dodatkowo sól.

Składniki:

kostka miękkiego* masła (200g)
główka małego czosnku albo 5 dużych ząbków
duży pęczek natki pietruszki
opcjonalnie sól

bułka wrocławska (zwana też angielką - w zależności od regionu Polski), można też użyć bagietki
dodatkowo: folia aluminiowa

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik. Musi być gorący. 200-220 stopni C.

Masło wkładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem, dodajemy wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.

Pieczywo kroimy (ja chętnie kupuję wersję bułki już pokrojoną). Każdą kromkę smarujemy z jednej strony masłem czosnkowym, układając kolejno kromki na folii aluminiowej - po złożeniu całości uzyskujemy kształt pierwotnego pieczywa, więc kromki układamy pionowo (jak na zdjęciu). Całość dokładnie zawijamy folią aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 15 minut (sprawdzając czy masło się stopiło a pieczywo jest już chrupiące). Podajemy gorące.


*Masło będzie miękkie jeśli wyjmiemy je zawczasu z lodówki, jeśli o tym zapomnimy można zastosować "awaryjny" sposób - wkładam masło na 10-15 sekund do mikrofalówki na standardowe podgrzewanie - masło zmięknie nieco, nie zdążywszy się jeszcze roztopić.

9 komentarze :

  1. Nino pomysł rewelacyjny. Z pewnością skorzystam :) Na grill wręcz idealne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nino, uwielbiam tak przygotowane bagietki, tyle, ze kroje je nie do konca i wciskam czosnkowe maselko lub z pietruszka... pycha!! nadaje sie nawet samo jako przegryzka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Bardzo takie lubię. A przygotwuję dokładnie tak, jak Cudawianki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna jest taka bułka, nigdy nie robiłam, zawsze kupowałam gotową taka bułkę, ale jednak się skuszę na domowa produkcję. :) Dziękuję. :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aj! Tez takie robię. :) Najczęściej z okazji rodzinnego grillowania. :) uwielbiam takie bułki i bagietki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Nino, u mnie też goszczą takie bagietki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł podawania ich do grilla. U nas prawie zawsze towarzyszą kremowym zupom. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pieczywo z masłem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    Czy bułkę można wcześniej posmarować masłem, zawinąć w folię, a piec za np. 3 godziny?
    Czy za bardzo namoknie?
    Wiola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można; można wszystko przygotować nawet dzień wcześniej - nieraz tak robiłam jak spodziewałam się gości

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)