Zaproszenie do weekendowej cukierni - nowe ciastko warszawskie




Jest mi niezwykle miło zaprosić Was do wspólnego pieczenia w ramach Weekendowej Cukierni. Wybrałam Zygmuntówkę - nowe ciastko warszawskie. Urząd Miasta Stołecznego Warszawy, Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie oraz Związek Rzemiosła Polskiego zorganizował niedawno konkurs dla cukierników stolicy na nowe ciastko. Miało ważyć nie więcej niż 150 g, być z ogólnie dostępnych surowców, nie zawierać konserwantów ani syntetycznych barwników, no i być smaczne :)

Jury konkursu składalo się z dziewięciu członków, w jego skład weszli zawodowi cukiernicy i znani warszawscy artyści.

Jest to ciastko z biglem. Duże, miękkie i puszyste. Słodkie, ale nie za bardzo. Wyraźnie wyróżniało się na tle konkurencji - powiedziała podczas finału Aga Zaryan, jurorka konkursu. Ja również typowałem ciastko strzeliste, z taką koroną, kojarzone z królem Zygmuntem - dodał Rafał Olbrychski, kolejny juror.



Czym jest zygmuntówka? Składa się z masy migdałowej, konfitury żurawinowej, musu czekoladowego i bezy. Podaję oryginalny przepis, na 20 porcji, sama pewnie z robię z polowy porcji. W skladnikach musu nie podano jakiej czekolady użyć. Jadlam to ciastko w cukierni i mysle, ze uzyto ciemnej czekolady. KONIECZNIE SKORZYSTAJCIE Z RAD POLKI, KTÓRA JUZ CIASTKO ROBILA


Przepis na zygmuntówkę:

Składniki na 20 porcji


Korpus migdałowy
6 dag mąki
1,5 dag masło
20 dag cukru
12 dag białka (4 szt.)
16 dag płatków migdałowych

Bita śmietana
1 litr śmietany kremówki (36%)
10 dag cukru

Mus czekoladowy
20 dag cukru
200 ml wody
10 dag żółtek (6-7szt)
50 dag czekolady

Beza
1 kg cukru
200 ml wody
30 dag białek (10szt)

Konfitura żurawinowa
1 słoiczek


Przyrządzanie:

1. Cukier łączymy z mąką, dodajemy białka i płatki migdałowe. Rozpuszczamy masło i dodajemy je do przygotowanej masy. Masę migdałową rozkładamy cienko na pergaminie i opiekamy na złoty kolor w temp. 200-210 stopni C przez ok. 5 min. Gorącym ciastem wykładamy foremki o średnicy ok. 7 cm. Pozostawiamy do wystygnięcia.

2. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno.

3. Gotujemy cukier z wodą do temperatury 121 stopni. Otrzymanym syropem zalewamy żółtka i mieszamy aż do wystygnięcia. Rozpuszczamy czekoladę
i łączymy ją z żółtkami. Do powstałej masy dodajemy 40 dag ubitej wcześniej śmietany.

4. Gorący syrop cukrowy (temp.121stopni), przyrządzony jak wcześniej, powoli wlewamy do ubitych białek mieszając. Po wystudzeniu z otrzymanej masy szprycujemy bezowe krążki o średnicy ok. 6 cm, które następnie kształtujemy
w formę korony. Suszymy w piecu o temp. 100 stopni przez ok. 45 min.

Gotowy korpus wypełniamy w 2/3 musem czekoladowym. Nakładamy 2 łyżeczki żurawiny i szprycujemy bitą śmietaną. Wierzch przykrywamy bezową koroną.


___
Źródło zdjęcia: tu

21 komentarze :

  1. A tak gdzieś czytałam o tej zygmuntówce,że taka brzydka podobno,ale dobra;)
    hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. Nina swietny przepis! :)))) Super ze go wybralas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy dam radę teraz upiec, ale na pewno kiedyś. Myślałam dużo o tym ciastku, cieszę się że podałaś ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja się zastanawiam tylko przez ile podzielić przepis i chyba uda się mi upiec

    OdpowiedzUsuń
  5. A dziś przeglądałąm Kuchnię czerwcową jeszcze i znalazłam to właśnie ciacho :-) I pewnie zrobię kilka sztuk.

    OdpowiedzUsuń
  6. mam nadzieje, ze sie dolączycie :)

    niestety nie mam termometru cukierniczego, ale mam nadzieje, ze to nie bedzie stalo mi (i niektorym z Was) na przeszkodzie

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ta propozycja, chociaż ciastko jak dla mnie niezbyt urodziwe. Mam nadzieję ,ze smak rekompensuje wygląd :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo pyszne to ciastko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ktoś już zrobił to ciacho?

    OdpowiedzUsuń
  10. Polko... ja robię właśnie... No ale cukiernikiem nigdy być nie chciałam ;) Masakra.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mafilka, trudno się robi?

    Polko, jak tam?

    Ja robię w ten weekend, gości mam miec, to akurat będzie coś słodkiego dla nich :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nina, to jeśli masz gości, to lepiej zrób coś innego... No chyba, że jesteś wytrawnym cukiernikiem, bo ja to zwykła kura domowa z dwoma lewymi, ale po mojemu to ten przepis jest nie do końca prawdziwy... Uwagi na blogu Polki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. NIno, jeśli pozwolisz, dodam Twą stronę do ulubionych :) Zaglądam tu regularnie, wiec to tylko formalnośc.

    POzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojej, pierwszy raz trafiłam na Twojego bloga i widzę, że moje blogowe motto jest prawie takie samo! Mam nadzieję, że jak najwięcej osób w to uwierzy i przestanie jeść te ohydne dania z proszku.

    A ciastko wygląda obłędnie, będę musiała spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. Aniu, będzie mi bardzo miło oczywiście :)

    Mafilka - i tak spróbuję, juz mam wszystkie skladniki, poza tym gospodyni cukierni musi zrobic.
    Polka ponadto zachwala, ze wychodzi dobre, wiec nie ma rady -przekonam sie. Jestem tylko weekendowym cukiernikiem, ale mam nadzieje, ze jakos sie uda, zwlaszcza uwzgledniajac sugestie Polki.

    szkoda, ze Tobie nie wyszlo, trzymaj kciuki za mnie

    OdpowiedzUsuń
  16. Trzymam :-)
    Ja robiłam zgodnie z podanym przez Ciebie przepisem, Polka trochę zmieniała. Mi nie wyszło wyglądowo, bo smakowo jest pyszne :-)
    A przy bezie uwzględnij poradę Doroty, napisała ją u mnie...

    OdpowiedzUsuń
  17. to ciasto brzmi rewelacyjnie, biore sie za pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  18. abercrombie

    koniecznie zastosuj porady Polki

    OdpowiedzUsuń
  19. Hello, I am Brazylii i I love your blog do wykorzystania swoich wpływów do google tłumacz. Są pyszne.
    A przepraszam dla Polski, ale błąd jest w google.

    OdpowiedzUsuń
  20. Hello Alegria, I am very pleased to hear that :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)