Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ostrą papryczką



Trochę klasyki kuchni włoskiej - Spaghetti aglio, olio e peperoncino. Krótko można powiedzieć: takie proste, a takie dobre. Wbrew pozorom (dużej ilości czosnku), nie jest to danie wyłączające nas z kontaktów międzyludzkich :) Powiedziałabym nawet, że ilość czosnku można jeszcze zwiększyć. Smak dania w dużej mierze zależy od aromatycznej oliwy. Im lepszej jakości, tym smaczniej.

Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ostrą papryczką/ Aglio, olio e peperincino


Składniki (2 porcje):
  • 250 g makaronu spaghetti (razowego lub zwykłego, z pszenicy durum)
  • osolona woda do ugotowania makaronu
Sos:

  • 9 łyżek dobrej oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki pokrojonego w małe plasterki czosnku (ok. pół dużej główki)
  • 1 łyżka ostrej papryczki - czuszki - pokrojonej w plasterki, razem z pestkami, lub inna ostra papryczka, do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • kilka listków swieżej bazylii
  • opcjonalnie: mały kawałek startego parmezanu/Dziugasa/Bursztynu

Wykonanie:

Wstawić wodę na makaron, posolić.

Pokroić czosnek i czuszkę/chili na plasterki. Zioła (bazylię, natkę pietruszki) poszatkować. Opcjonalnie: zetrzeć kawałeczek parmezanu.

Do gotującej się wody wrzucić makaron. Gotować krócej niż al dente (jeśli do al dente producent zaleca 7 minut, gotować 5 minut - makaron dogotuje się jeszcze na patelni razem z sosem).

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony czosnek i czuszkę/chili. Podsmażać ok. 4 minuty (czosnek się zezłoci). Odcedzić makaron, natychmiast dodać do sosu na patelni, pomieszać i smażyć jeszcze ok. 2 minuty. Dodać świeże zioła. Można dodatkowo popieprzyć i posolić. Podawać.


7 komentarze :

  1. Użyłaś papryczkę razem z nasionami? O rany :) Twarda zawodniczka jesteś :D
    Buźka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znaczy się :P spaghetti aglio olio peperoncino (czy jak tam się pisze ten ostatni wyraz ). Lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polko - tak, razem z; lubię jak jest ostro :)

    Aniu - tak, dokladnie to :) ale jako ze nie znam wloskiego staram sie nie uzywac ichniego języka

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie. Można się napracować, nakombinować, a i tak nie będzie smaczniej, niż jak się zrobi taką efektowną prościznę. Gdyby przepis był prostszy, to by go nie było ;) a danko świetne. Za to lubię kuchnię włoską.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też - i nieraz się przekonałam, że wystarczy zaledwie kilka składników

      Usuń
  5. Przepis świetny ale po dodaniu dodatkowo gulaszu mięsnego równie ostrego spaghetti co prawda inne ale najlepsze jakie jadłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fajnie, warto w kuchni eksperymentować i robić swoje dania fusion :) pzdr serdecznie i dziękuję za podanie wariacji dania ;)

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)