Kandyzowana pomarańczowa skórka w czekoladzie




Są jak najlepszej jakości cukierki pomarańczowe zanurzone w czekoladzie... Niesamowicie pyszny przysmak. Bardzo, bardzo polecam. Przepis 'The Australian Womens Weekly', zmodyfikowany przez Dorotus.

Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

Składniki:
  • 2 duże pomarańcze z grubszą skórką
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 200 g gorzkiej czekolady, do obtoczenia [dobrej jakości, użyłam deserowej]
Wykonanie:

Pomarańcze wyszorować*, obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki (by łatwiej było ją pokroić w paseczki). Odkroić część albedo (my pozostawiliśmy - skórki nie były bardzo grube i było naprawdę ok). Albedo to gorzka biała skórka, tuż pod skórką.

Skórkę pokroić w 1 cm paski.

Pokrojoną skórkę pomarańczową zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Odcedzić, osuszyć.

W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka). Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić paski pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Osuszyć na kratce. Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia.

Na drugi dzień roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pomagając sobie widelcem otaczać skórkę w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia, do zastygnięcia.

*to bardzo ważne, pomarańcze bowiem zazwyczaj są pryskane i woskowane, zawierają też na sobie imazalil - środek przeciwgrzybiczy; najlepiej kupić pomarańcze niepryskane (to trudne zadanie) albo dokładnie wymyć pomarańcze szczoteczką pozbywając się chemii



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

3 komentarze :

  1. Moim zdaniem połączenie czekolady z pomarańczą bije wszystko na głowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak..

    a dla mnie jeszcze czekolada+mięta

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama nigdy ich nie robiłam, ale je lubię. Ładnie wyglądają i tak sobie myślę, że fajny byłby to prezent :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)