Sernik tradycyjny



Tradycyjny sernik polski, z gatunku puszystych. Wybrałam go, bo jest bardzo popularny u Dorotus. Dla wielbicieli tego typu. Moim zdaniem by być smacznym, potrzebuje czasu (choć ja i tak wolę serniki amerykańskie). Pierwszy raz serwowany po kilku godzinach w lodówce - konsystencja serowa dobra, jednak ze zbyt mocno wyczuwalnym aromatem rumowym. Drugie serwowanie - dwie doby po upieczeniu, po półtorej doby w lodówce (zbierał pochwały) - wówczas sernik był gotowy do jedzenia (a aromatu było w sam raz). Tuż po wyjęciu z lodówki polewa czekoladowa jest twarda i się łamie - warto odczekać pół godziny przed krojeniem ciasta.


Sernik tradycyjny

Składniki:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 20 dag masła
  • 25 dag cukru (dałam mniej - 210 gram)
  • 4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy [dałam 5 ml rumowego]*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru [nie lubię, pominęłam]
Na polewę:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 g masła
*jeśli możesz daj w zamian miąższ wydrążony z laski wanilii albo cukier z prawdziwą wanilią (odejmując wówczas nieco cukru zwykłego), ciasto zyska na smaku!

Wykonanie:

Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm (u mnie 27 cm - moja uwaga: lepiej użyć większej niż mniejszej, bo sernik rośnie w trakcie pieczenia), przez około 60-70 minut, w temperaturze 175°C.

Wystudzić w wyłączonym, nieco uchylonym piekarniku.

Dowolnie udekorować (u mnie polewa czekoladowa: 10 dag gorzkiej czekolady, wymieszane z 60 g gorącego, roztopionego masła - składniki roztapiać w kąpieli wodnej).

* sernik lubi pękać na górze, ale po udekorowaniu polewą, nic nie widać



7 komentarze :

  1. Przepis ciekawy :) szkoda ze zdjec nie widac ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też sernik będzie tradycyjny na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na Święta sernik musi być :) Wspaniale wygląda :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kasiu, u mnie też byc musi. W tym roku wybrałam sernik M. Rouxa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie idealny! Nie ma spodu sama masa serowa :) Poprosiłam Mamę o taki właśnie sernik na Święta :)

    Pozdrawiam już już Swiątecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja Ciebie też pozdrawiam Polko!

    (nie spisz o tej porze? :) - jam usprawiedliwiona, bo szykuję dania na Święta... a Ty?)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)