Pasztet wieprzowo-wołowy




Pasztet z tych "do krojenia". Tata poprosił o "pasztet klasyczny" na Święta i dostał :) Bardzo dobry przepis.

Pasztet wieprzowo-wołowy

Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kości (np. pręgi)
  • 1,5 kg wieprzowiny bez kości (np. łopatki)
  • 0,5 kg surowego tłustego boczku
  • 0,5 kg wątróbki wieprzowej
  • ok. 250 g słoniny do wyłożenia formy
  • 5 jajek
  • 2 kajzerki
  • 4 cebule
  • kilka łyżek oleju
  • do gotowania mięsa: ok. 20 liści laurowych, 10-15 ziarenek ziela angielskiego

przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany (wszystkie przyprawy w dużych ilościach), ostra papryka

uwaga: zachować trochę wywaru z gotowanego na pasztet mięsa

Wykonanie:

Mięso (wieprzowe, wołowe, boczek i wątróbkę) myjemy, wkładamy do bardzo dużego garnka, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości(można zdjąć szumowiny po zagotowaniu) dodając ziele angielskie i liście laurowe.

Używając maszynki ręcznej do mielenia mięsa warto wyjmować mięso bezpośrednio przed mieleniem (jest bardziej miękkie - nasączone wywarem - i łatwiej się z nim pracuje).

Mięso mielimy dwukrotnie.

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju na złoto, także mielimy.

Kajzerki nasączamy wywarem z ugotowanego mięsa (nie odsączałam bardzo, dlatego, że moje mięso nie było bardzo suche), także przepuszczamy przez maszynkę.

Masę z mięsa, cebuli i kajzerek mieszamy dokładnie dodając jajka oraz przyprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, ewentualnie innymi przyprawami. Jeśli masa jest za sucha, można dodać kilka łyżek wywaru [następnym razem dodam do pasztetu dodatkowo brandy/koniak].

Formę do pieczenia (u mnie dwie duże keksówki) wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Na spód formy wyłożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki słoninę. Wkładamy masę pasztetową.

Formę z pasztetem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C i pieczemy przez godzinę. Pasztet najlepszy jest po dwóch dniach.

Pasztet przechowa się do pięciu dni, maksymalnie tydzień (w lodówce).



***
Polecam też pasztet drobiowy z żurawiną.


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

11 komentarze :

  1. KOchana cos pieknego ten pasztet! Ja jeszcze nie robilam ale kusi mnie zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu uwielbiam domowej roboty pasztety. Chetnie bym sprobowala!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pokrojony jak od linijki! Dobrze ma ten Twój Tata :)
    W sam raz na śniadanie, które już za chwilkę... :)))

    Uściski :*

    e.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tam wolę z kurczaka ,aczkolwiek Twój wygląda imponująco:)
    Śliczna ściereczka:)
    Pozdrawiam ,Olcik.

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję, bardzo mi miło dziewczyny :)))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj!
    Czy ten pasztet nie wychodzi zbyt gorzki? o,5 kg wątróbki to strasznie dużo. Sama robię prawie taki pasztet, jak Twój i daję maksymalnie 20 dkg wątróbki. Twoja ilość wydaje mi się zbyt duża, ale może takie masz gusta?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie, nie jest gorzki

    zobacz na jaką ilość mięsa przypada ta ilość wątróbki, jak dla mnie ona ginie i nie jest wyczuwalna

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pasztety, ale tylko te domowej roboty. Sklepowe odrobinę mnie odrzucają ;) Twój wygląda idealnie! (i zapewne tak smakuje) Chyba i ja zdobędę się na zrobienie.. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od razu weszłam na zakładkę "Boże Narodzenie". Kuchnia, gotowanie i przepisy są mi najbliższe zimą, kiedy - wrażliwa na chłody i nastroje - zaszywam się w domu. Gdy w nim pachnie, a na stole ląduje coś pysznego... o ileż wtedy milej. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bobe majse - już jesteśmy w fazie największej gorączki przedświątecznej, oj, czuję lekką tremę...

    julio - jeśli zdobędziesz się na zrobienie, daj proszę znać jak Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Zdrowa dieta (149) Szczególnie polecam (144) Przekąski i dodatki do dań (116) Obiad (112) Bezmięsne (87) Boże Narodzenie (87) Ciasta (86) Kuchnia polska (64) Impreza (63) Wielkanoc (59) Zupy (59) Niski IG (50) Warzywa (49) Bez jajek (47) Pesto i pasty do chleba (42) Czekolada (41) Lekkie kolacje (40) Jak zrobić (39) Śniadania (38) Desery (37) Z piekarnika (32) Grzyby (30) Kurczak (28) Sałatki (28) Dieta bezmleczna (27) Ryby i owoce morza (27) Tanie gotowanie (26) Ciastka (25) Przepisy dla biegaczy (25) Jabłka (24) Wiosna (23) Bezglutenowe (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Serniki (22) Szybkie (22) Obiad w 30 minut (21) Dania do pracy (20) Papryka (20) Truskawki (18) Śliwki (18) Napoje i koktajle (17) Danie główne (15) I faza South Beach (15) Kuchnia staropolska (15) Szpinak (15) Kolacje (14) Owoce w roli głównej (14) Przystawka (14) W prodiżu (14) Małe słodkości (13) Spis treści (13) Drożdżowe (12) Dynia (12) Rabarbar (11) Ciecierzyca (10) Płatki owsiane (10) Makaron (9) Dieta lekkostrawna (8) Grill (8) Lato (8) Szparagi (8) Wieprzowina (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kanapki (7) Kasza jaglana (7) Pomidory (7) Soczewica (7) Wołowina (7) Kasza manna (6) Kasza pęczak (6) Na działce (6) Przetwory (6) Śledzie (6) Cukinia (5) Fasola (5) Inne (5) Jarmuż (5) Weekendowa cukiernia (5) Wędlina (5) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kalafior (4) konfitury (4) Kapusta (3) Kasza jęczmienna (3) Lody (3) Tajine (3) Wiśnie (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jagody (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Wykorzystanie białek (2) Wykorzystanie żółtek (2) Z szybkowaru (2) Chia (1) Jeżyny (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)