Aromatyczny kurczak curry




Obok tego dania nie można przejść obojętnie. Wspaniale aromatyczne, roznoszące piękny kokosowo-imbirowo-czosnkowy zapach po domu. To danie, którego już nigdy nie zamówię w restauracji [bo w restauracjach szukam inspiracji] - zbyt prosto się je robi w domu, a efekt jest powalający. No chyba, że w kraju pochodzenia dania... z ciekawości żeby porównać i zobaczyć czy można osiągnąć coś jeszcze lepszego, a co trudno mi sobie wyobrazić. Trzeba uważać z pastą curry - łatwo można przesadzić z jej ilością. Danie robiłam dwukrotnie - raz "na oko" - improwizując, drugi raz odmierzając składniki, by móc zamieścić tu przepis. Dałam łyżkę (z lekkim czubkiem) curry - dla mnie w sam raz, choć bardzo ostre o czym lojalnie ostrzegam! Proponuję zacząć od łyżeczki i ewentualnie dołożyć, albo użyć innego koloru. Pasta występuje w trzech wersjach: zielonej, czerwonej i żółtej, ta pierwsza jest najostrzejsza, a składa się z: chili zielonego, trawy cytrynowej, tymianku, kolendry siewnej, kurkumy, soli, galangalu, pasty krewetkowej i skórki limonki. Jestem jej wielką fanką, zapewniam że nietrudno się z nią zaprzyjaźnić, bo może zamienić wiele dań w coś niebanalnego - a nas w kulinarnych znawców. Przepraszam, ale nie pamiętam skąd czerpałam inspirację na to danie. 

Aromatyczny kurczak curry

Składniki (6-7 porcji):

  • 4+2 łyżki oleju
  • 1 dość duża cebula
  • 1 papryka np. czerwona
  • 4-5 cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 650 g piersi z kurczaka
  • 300 ml bulionu
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka pasty zielonej curry [użyłam takiej]
  • 12-14 ziarenek pieprzu
  • 5 goździków (w całości)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki przecieru z pomidorów [bardzo polecam taki]
  • świeża kolendra (opcjonalnie), ryż - najlepiej jaśminowy albo basmati


Wykonanie:

Imbir, czosnek zmiksować z 4 łyżkami oleju. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paski, kurczaka także w paski.

W woku (albo dużej patelni) rozgrzej 2 łyżki oleju, smaż cebulę i paprykę często mieszając, po minucie dodaj imbir zmiksowany z czosnkiem i olejem oraz pastę curry i smaż jeszcze pół minuty, dodaj kurczaka i smaż jeszcze 3-4 minuty (aż nie będzie już surowy w środku). Dodaj do mięsa goździki, ziarenka pieprzu, przecier z pomidorów i cukier. Zamieszaj. Wlej mleko kokosowe i bulion. Zagotuj, przykryj woka i duś na małym ogniu ok. 8 minut. Można przed podaniem posypać kolendrą.
Podawać z ryżem.


1 komentarze :

  1. wyobrażam sobie jaki rzeczywiście pyszny musiał byc ten zapach roznoszący się po domu..

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)