wtorek, 3 listopada 2015

Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem





Ten przepis ma w sobie coś. Kalafior pieczony zyskuje jak zawsze na smaku, dodatkowo serwowany jest z niezwykle pomysłowym beszamelem brokułowym. Gdyby nie Jamie Oliver, nie wpadłabym na to. Całość serwowana jest z pyszną posypką z ciabatty lub innej bułki (może być drugiej świeżości), wyrazistego sera cheddar i chrupiących migdałów. Polecam na kolację! Przepis na kalafiora pochodzi z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie".

Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem z chrupiącą posypką z sera, chleba i migdałów

Przygotowanie: 1 h i 35 min, 8 porcji jako przystawka (267 kcal porcja), 4 porcje jako samodzielna kolacja.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 500 g świeżego lub mrożonego brokuła
  • 75 g cheddara, startego
  • 1 kg świeżego lub mrożonego kalafiora
  • 2 grubsze kromki ciabatty lub pszennego chleba
  • 2 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 25 g płatków migdałowych
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (350°F/gas 4). Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i włożyć razem z masłem do garnka na średnim ogniu.

Kiedy masło się roztopi, dodać mąkę i mieszać minutę, aż otrzymamy pastę, po czym stopniowo wlewać mleko, mieszając całość trzepaczką, aż uzyskamy gęsty gładki sos beszamelowy.

Dodać brokuła (jeśli używamy świeżego, najpierw należy go pokroić) i gotować go na wolnym ogniu około 20 minut, albo do czasu aż stanie się miękki i zacznie się rozpadać. Uważać, by nie przypalić sosu!

Rozgnieść brokuła lub zmiksować blenderem ręcznym, rozrzedzając sos odrobiną mleka, jeśli używaliśmy świeżego brokuła.

Dodać połowę startego cheddara i starannie doprawić całość (solą i pieprzem).

W formie do zapiekania ułożyć różyczki kalafiora. Zalać go brokułowym beszamelem, posypać resztą startego cheddara.

Pieczywo zmiksować na okruchy w malakserze, wsypać listki tymianku oraz migdały i zmiksować ponownie. Wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu i równomiernie posypać kalafiora.

Kalafior zapiekać około 1 godziny, aż danie będzie złociste i upieczone w środku.
Podawać na ciepło.

Wskazówka:

Można świetnie się bawić wykorzystując w tym daniu różne sery i sprawdzać jak smakują i jak się topią. Warto też spróbować zastąpić kalafiora innymi warzywami - świetnie sprawdzą się 2-3 cm kawałki selera, dyni piżmowej, ziemniaków lub porów. Przekonaj się, które z nich będą Twoimi ulubuonymi. Warzywa mają różny czas pieczenia, więc przed podaniem sprawdź czy są gotowe.





Szukasz pomysłów na kalafiora?

Zajrzyj do TEJ zakładki

Bądź towarzyski, podziel się przepisem :)

3 komentarze:

  1. jak zawsze super!!! Pani Nino, super że Pani wróciła :) to strona, na którą zawsze wracam kiedy brakuje mi weny w kuchni. I tak jak lubię, mało a treściwie. Wolę stronę na której znajdę mniej przepisów ale same petardy :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, dziękuję za miłe słowa! Bardzo to dodaje skrzydeł! Teraz będzie też trochę bardziej codziennie, bo gotuję cześciej i mam na to mniej czasu. I będzie trochę dla dzieci. Postaram się nadal nie zawieść!

      Usuń