Kulki mięsne po indyjsku w sosie pomidorowo-kokosowym



To nieskomplikowane danie w odmianie nieco egzotycznej. Kuleczki mięsne nie są smażone, nie zawierają też bułki tartej [co sprawia, że mają mniej kalorii], gwarantuję jednak, że przy delikatnym wrzucaniu ich do sosu, jeden po drugim, nic się nie rozpada. Do podania z ryżem np. basmati. 3-4 porcje. Przepis pochodzi z marcowego wydania "Sól i pieprz", z niewielkimi modyfikacjami. Zachęcam do jednej modyfikacji - do wzbogacenia mięsa o świeżą kolendrę, kulki będą bardziej wyraziste.

Składniki:

kulki mięsne:

500 g mielonego mięsa
1 ząbek czosnku
1 jajko
1/4 łyżeczki mielonej kolendry w proszku
sól, pieprz

Sos pomidorowo-kokosowy:

400 ml mleczka kokosowego
300 ml przecieru pomidorowego [najlepiej już przyprawionego np. z cebulą, polecam marki Primo Gusto, Pudliszki]
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki papryki w proszku [użyłam ostrej]
1 łyżeczka kminu rzymskiego*
1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry w proszku
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru (ok. 2 cm)
1 cebula
sól

do posypania: świeża kolendra

Wykonanie:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do mięsa wbić jajko, dodać czosnek i wsypać kolendrę. Masę posolić i popieprzyć - wg uznania. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Imbir obrać i pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać.

W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać imbir, czosnek, kolendrę, kmin*, paprykę, garam masalę i przecier pomidorowy, posolić. Smażyć 2-3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Włożyć kulki mięsne i gotować na małym ogniu 15-20 minut.

Pulpety można podawać ze świeżą kolendrą [polecam].

*kmin to nie kminek :)

UWAGI:

1. Mleko kokosowe ma indeks glikemiczny 40, sos pomidorowy ok. 35, co plasuje je w przedziale niskiego IG [wg diety South Beach].
2. Do dania użyłam chudego mięsa indyczego [choć wieprzowo-wołowe jest smaczniejsze, wiem...]
3. Podawałam z makaronem sojowym - 30 IG, choć ryż basmati też jest ok - ma IG 50

8 komentarze :

  1. mmm sosy z dodatkiem kokosu są obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ale tu nie ma kokosa, jest mleko kokosowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja wciąż nie mogę przekonac się do sosów z dodatkiem kokosowego mleczka.. niestety

    OdpowiedzUsuń
  4. tak? ja je odkryłam i się polubiliśmy; teraz zawsze mam je w domu - kuchnia tajska, którą uwielbiam nie może się bez niego obejść

    w tym przepisie mleczko kokosowe jest ledwo wyczuwalne, dominuje mocny pomidorowy smak

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomidory i kokos..to brzmi ciekawie. Lubię próbować stare, dobrze znane smaki (np. sos pomidorowy), przełamane delikatną nutą nowości (jak kokos). Muszę wypróbować!!

    OdpowiedzUsuń
  6. spencer, widziałam że niestraszne Ci eksperymenty

    nota bene - byłam dziś pierwszy raz na Twoim blogu i bardzo mi się podoba, wiele rzeczy sama bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mm.. fajnie one wyglądają.
    Ja jestem fanką wszystkich kulek mięsnych w sosie, zawsze gdy tylko je spostrzegę mam ochotkę zrobić takowe na obiadek.
    Do mleka kokosowego jeszcze się nie przekonałam, ale myślę, że to kwestia czasu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja właśnie nie przepadam za mielonymi, pulpetami itympodobnymi; żeby mnie do tego przekonać, musi smakować odmiennie;

    pulpetami przejadłam się w czasach studenckich, brrr - kiedy to dostawałam wałówkę w słoiku - nie o to chodzi że były złe, raczej o to, że były w hurtowej ilości

    teraz musimy polubić się na nowo

    Olciaky - a kiedy Ty masz maturę? w tym roku czy w przyszłym?

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)