Pstrąg z jamon Serrano i szałwią



Ryba słodkowodna (głównie pstrąg) pieczona z szynką długodojrzewającą to jeden ze specjałów kuchni hiszpańskiej. Nie mądrzę się, wiem z pierwszej ręki :) Spieszę przekazać informacje, które i mnie przekazano. Pstrąg przejdzie aromatem i solą szynki długodojrzewającej, przy czym smak ryby zależy od jakości szynki. Trzeba wybrać dobrej jakości, średnia półka cenowa jest ok. W Polsce można kupić dobrą szynkę hiszpańską - np. Jamon Serrano, niemniej jednak jest to trudne. Najbardziej aromatyczna, to z pewnością nie ta kupowana w plastrach w supermarketach, spakowana kilka miesięcy wcześniej. Dodatkowo powinna mieć odrobinę tłuszczyku, by wzbogacił on smak ryby. Mój kolega, Polak wychowany w Hiszpanii, polecałby do tego dania tę szynkę, zresztą nie tylko do tego, do jedzenia na surowo też :) Jeszcze jedna sugestia - jeśli dostanie dobrej smakowo/jakościowo szynki jest trudne [nawet dobrze zaopatrzona Alma ma z tym kłopot], polecałby użyć dobrej szynki parmeńskiej - to nie to samo, ale powiedzmy że jest to kuzynostwo. Świeża szałwia wzbogaca smak tego dania bez wątpienia. Rybę można upiec w piekarniku, ale i upiec na grillu bądź na patelni grillowej. Będąc jeszcze w temacie hiszpańskim – Hiszpanie mieszkający w Polsce [Warszawie] smak swojego domu znajdują naczęściej w tym sklepie, dla mnie to najlepsza rekomendacja. Uprzedzę pytanie - nie, nie płacono mi za tę reklamę ;)

Składniki [na jedną rybę]:

pstrąg świeży w całości [najwygodniej gdy jest już wypatroszony, z głową]

6-8 listków świeżej szałwii
2 plastry szynki (jamon) Serrano

sól, pieprz
cząstka cytryny

Wykonanie:

Z wypatroszonego pstrąga usunąć łuski (ja usuwam też skrzela). Do pstrąga włożyć duży plasterek szynki - na całą długość wnętrza. Listki szałwii włożyć za szynkę - szałwia ma dotykać bezpośrednio wnętrza ryby. Rybę posolić i popieprzyć tylko z zewnątrz. Owinąć drugim plastrem szynki pstrąg - jak na powyższym zdjęciu. Można zamknąć rybę wykałaczkami.

Owinąć rybę folią aluminiową - każdą z ryb z osobna - zrobić pakunek z zamknięciem do góry, by soki ryby nie wypłynęły z folii.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 20-30 minut. Jak oko ryby będzie intensywnie białe, ryba jest gotowa.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny.

Podawałam z szałwiowo-czosnkowym ziemniaczanym puree. W tym celu w trakcie pieczenia ryby wrzuciłam do piekarnika kilka ząbków nieobranego czosnku - dosłownie na kilka minut.



3 komentarze :

  1. lubię pstrąga, ale takiego jeszcze nie próbowałam-z szynką i niebawem takiego przyrządzę i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne danie! Lubię pstrągi, ale piekę bez głowy - bo oko mnie odstrasza.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do dojeżdżania jestem przyzwyczajona, bo mieszkam w małym mieście, z którego codziennie wydostaję się półtoragodzinnym autobusem do szkoły i pracy, nie jest to dla mnie szczególnym problemem. Nie jestem też typem imprezowiczki, więc "bolączka sobotniej nocy" może mnie w zupełności ominąć. Myślę, że to po prostu jest kwestią trybu życia jaki się prowadzi. Co do pracy to masz rację, o wiele wygodniej byłoby pracować w tzw. "domowym zawodzie" gdy mieszka się na wsi. A swoją drogą to uwielbiam pstrągi pod każdą znaną mi postacią, więc Twój przepis na pewno kiedyś wypróbuję. Pozdrawiam! :]

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)