Chłodnik z zielonego groszku i mięty




Zielony groszek i mięta [z balkonowego ogródka] to bardzo dobrany, letni duet. Zupa z serii orzeźwiających. Przepis z mojej nowej ksiązki - prezentu od mamy - "Encyklopedii zup" - bo mama wie, że lubię zupy :)

Składniki:

50 g masła
4 posiekane cebulki dymki [1 pęczek]
450 świeżego lub mrożonego groszku
600 ml/2,5 szklanki wywaru warzywnego [dałam lekki bulion mięsny - drobiowy]
2 duże gałązki świeżej mięty [dałam ok. 12-14 dużych liści]
600 ml/2,5 szklanki mleka
szczypta cukru [wg uznania]
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
małe łodyżki mięty do przybrania
chuda śmietana albo jogurt do dekoracji [pominęłam]

Wykonanie:

Rozgrzej w dużym rondlu masło, dodaj posiekaną cebulkę dymkę i duś na małym ogniu, aż zmięknie, nie dopuszczając do zbrązowienia.

Wrzuć groszek do rondla, dodaj wywar i miętę, zagotuj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu [przez około 30 minut - jeśli używasz świeżego groszku, 15 minut jeśli używasz mrożonego], aż zmięknie. Można wyjąć 2-3 łyżki stołowe groszku do dekoracji chłodnika.

Wlej zupę do robota kuchennego lub blendera, dodaj mleko i miksuj do otrzymania gładkiej masy. Przypraw do smaku, jeśli chcesz, dodaj szczyptę cukru [nie dawałam]. Pozostaw do ostygnięcia, po czym wstaw do lodówki.

Zimny chłodnik naklej do talerzy - można udekorować zawijasem ze śmietany/jogurtu, świeżą miętą i odłożonym groszkiem [u mnie tylko mięta].

P.S. Mnie skórki groszku nie przeszkadzają, ale jeśli ktoś ich nie lubi, to może dodatkowo zupę przetrzeć przez sito.
P.S. IG groszku to 40-45 [zależy od źródła].


7 komentarze :

  1. groszek bardzo lubię. groszkową zupę także. ale w duecie z miętą nigdy nie próbowałam. świeże listki czekają.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja też ten duet wypróbowałam pierwszy raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, zaczęły się chłodniczki- uwielbiam- wypróbuję. U mnie jutro też chłodniczek ale raczej tradycyjny bo z botwinki.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak pysznie! szczególnie z tą miętą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak do tej pory chłodnik dla mnie równał się botwinka, której sympatią nie darzę.
    A tu coś innego, musi smakować świetnie w upalne dni..

    OdpowiedzUsuń
  6. Arven - są osoby, którym jedzenie tradycyjnych chłodników na maślance/jogurcie nie służy, jestem jedną z nich; szukam alternatywy :)

    wielgasia - czasem i ja się pokuszę na taki chłodnik, jeśli dobrze zrobiony, jest pyszny; dodatek jajka obowiązkowy

    Paula - bez mięty to nie byłoby to...

    OdpowiedzUsuń
  7. ojj, nie to tylko gnocchi ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)