Ciastka podwójnie czekoladowe





Jestem ich wielką fanką gdy są jeszcze dość ciepłe - kawałki czekolady są przyjemnie roztopione, a ciastka łatwo się kruszą. Na zimno też są dobre i nie mówię tak tylko dlatego, że jestem czekoladoholikiem ;) Są naprawdę czekoladowe. Nie kupisz takich w sklepie. To moje pierwsze domowe ciastka czekoladowe, jak upiekę jeszcze lepsze, to dam znać, te są dla mnie, póki co, idealne. Znalezione u Ani.

Składniki:

250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny np. Kasi

1 szklanka białego cukru kryształu

1 szklanka brązowego cukru trzcinowego

1 łyżka ekstraktu waniliowego [dałam w zamian pół łyżeczki aromatu waniliowego]

2 jajka

2 szklanki mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki gorzkiego, ciemnego kakao

1/2 łyżeczki soli

2 tabliczki [200 g] gorzkiej czekolady (70%) [dałam 1 gorzką, 1 mleczną z orzechami]

Wykonanie:

Z pomocą miksera ucieramy masło i biały cukier. Gdy masa będzie puszysta i jasna dodajemy cukier brązowy, jajka i wanilię. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do utartej masy jajeczno – maślanej dodajemy stopniowo mąkę. Gdy składniki dobrze się połączą wsypujemy pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę. Całość dobrze mieszamy – ciasto jest dosyć luźne o kremowej konsystencji. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy w dużych odstępach porcje ciasta. Ciasto można nakładać łyżką lub małą gałkownicą do lodów. Ciasta nie trzeba rozsmarowywać – w czasie pieczenia ciasto rozleje się i powstaną okrągłe ciasteczka o grubości około 0.5 -1 cm.

Ciasteczka pieczemy krótko w temperaturze 180 stopni C. Moje ciastka miały średnicę około 8-9 cm i piekłam je 12 minut. Ciasteczka podczas pieczenia najpierw będą bardzo błyszczące, potem staną się matowe. Wtedy trzeba już pilnować ciastek bo przepieczone nie będą miękkie w środku.

Ciasteczka studzimy na pergaminie, docelowo na kratce [przeniesienie ich na kratkę do studzenia nie jest możliwe przez pierwsze minuty gdyż ciastka się rozpadają]. Ciepłe ciastka są bardzo miękkie i kruche.

. .

6 komentarze :

  1. przepis zapisuję oczywiście skoro są takie czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podwójnie czekoladowe... czy to nie brzmi pięknie? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja upiekłam ostatnio z płatków ryżowych i orkiszowych :)
    A Twoje smakowałyby Dawidowi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszystko co z czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję Aniu, za przepis też ;)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)