Ciasto czekoladowo-cukiniowe





Wyobraźcie sobie wilgotne ciasto z kawałkami czekolady, zakończone prażonymi orzechami laskowymi [koniecznie!]. Do tego takie, które robi się w kilkanaście minut i jest w subiektywnej ocenie najlepszym ciastem czekoladowym pod słońcem. To zdecydowanie jeden z moich faworytów. Róbcie je po kryjomu, a zdradźcie gościom jakie ma składniki dopiero, gdy usłyszycie pochwały i powiedzą, że to majstersztyk :) Ciasto to strukturę swą zawdzięcza... cukinii. Spokojnie, absolutnie nie czuć jej w gotowym cieście. Bardzo mi się podoba wypełniacz ciasta prawie bez kalorii, a Wam? Przepis z bloga Clotilde - Chocolate & Zucchini, zmodyfikowany przed dodanie wierzchu z orzechów; do upieczenia zaś "zachęciła" mnie Truskawkowa Ania - swoimi pięknymi zdjęciami.

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Składniki: [na tortownicę 25 cm lub małą kwadratową formę o boku 22 cm]

- 240 gramów (2 szklanki) mąki
- 60 gramów (1/2 szklanki) ciemnego, niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 180 gramów (1 niepełna szklanka) jasnego cukru brązowego [polecam]
- 115 gramów (1/2 szklanki) masła, w temperaturze pokojowej albo 0,5 szklanki oliwy [użyłam oliwy]
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego [albo kilka kropel aromatu waniliowego]
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki mocnego naparu z kawy (to tylko dla
podkreślenia smaku czekoladowego, kawy nie będzie czuć w cieście)
- 3 duże jajka
- 350 gramów (2 szklanki) nieobranej cukinii, startej na tarce [ok. 1 i 0,5 średniej cukinii]
- 160 gramów (1 szklanka) gorzkiej czekolady - użyłam o zawartości 64% kakao (np. Gorzka - Wedla), pokrojonej w kostkę

Na wierzch:

40 g jasnego brązowego cukru
70g orzechów laskowych, pokrojonych i podpieczonych

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (360F). Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp lekko
mąką albo wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy laskowe upraż w piekarniku - przez ok. 10 minut.

W średniej wielkości misce połącz mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W mikserze elektrycznym utrzyj masło (olej) z cukrem, ekstraktem waniliowym i kawą. Dodawaj po jednym jajku nie przerywając miksowania.

W innej misce połącz startą cukinię, pokrojoną czekoladę i mniej więcej 2/3 mąki (z dodatkami), dokładnie wymieszaj.

Pozostałe 1/3 mąki dodaj do masy tłuszczowo-jajecznej i dobrze połącz składniki.

Cukinię przełóż do masy tłuszczowo-jajecznej, ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj - łyżką. Przelej ciasto do formy. Na wierzch wysyp orzechy pomieszane z brązowym cukrem.

Piecz przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka. U mnie 50 minut - grzanie góra/dół.

Przechowywałam w lodówce (5 dni).



17 komentarze :

  1. Bardzo innowacyjne ciasto. Trudno uwierzyć, że jest w nim cukinia.

    Ela

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro i z marchewką można pyszne ciacho wyczarować, to czemu by nie i z cukinią;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja cukinię zjem pod każdą postacią. Takiej jeszcze nie próbowałam, ale skoro czekoladę lubię równie mocno jak cukinię to chyba się skuszę, bo w sezonie cukinię mam zawsze w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nooo!
    I ten opis do Mnie przemawia;)
    Przekonałaś Mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. cieszę się, że Was przekonałam, bo naprawdę warto

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi świetnie. :-) Przepis zapisuję, bo z chęcią upiekę to ciasto jesienną porą. jesień i zima to dla mnei właśnie czekoladowy czas. :-)) A opis smakołyku bardzo do mnie przemawia, źródło - Truskawkowa Ania, też. :-))) Pozdrawiam :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. jak dla mnie czekoladowy czas jest 365 dni w roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ninus, zrobiłam wczoraj to ciasto dla znajomych, byli zachwyceni!! zainspirowałaś mnie do upieczenia, gdy ostatnio rozmawialyśmy;) ciacho jest przepyszne!!!

    Aga ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszka, bardzo się cieszę, że Ci smakowało, bardzo! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wyobrażam sobie tego jakoś z tą cukinią.. i to jeszcze ze skórką.. ehh ale tyle razu Ci zaufałam pozostaję mi zrobić to jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cukinii naprawdę nie czuć. Użyj mniejszej - to skórka jest cieńsza.

    Anito, zachęcam byś kliknęła w link do oryginalnego przepisu - jest tam tyle zachwytów nad przepisem, że mam nadzieję, że przestaniesz się bać :) a ta wersja z posypką karmelowo-orzechową jest jeszcze lepsza

    OdpowiedzUsuń
  12. Kliknęłam i zachwyciłam się przepisami :) Dzięki Nino :) Wczoraj nie zdążyłam ale dzisiaj już zabieram się za robótkę :)
    A Ninka może zrobisz coś fajnego z patisona na swoim blogu?

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszedł boski. Jeszcze muszę zakombinować i zrobić go pół na pół z mleczna czekolada i gorzką :)

    OdpowiedzUsuń
  14. to ciasto przekonało mnie do warzyw w deserach, i Ciebie chyba także ;) z czekoladami śmiało zmieniaj! prawda, że proste to ciasto?

    z prodiża?

    Anito, jeśli chodzi o patisona, to jadłam go w dzieciństwie, teraz rzadko spotykam, ale poszukam go i może zrobię - a jak wyjdzie coś dobrego, wstawię na bloga; tymczasem może coś takiego od thiessy: http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=122 ?

    P.S. Niedługo skończą Ci się ciasta do testowania. Robiłaś już może brioszki: http://ninawkuchni.blogspot.com/2010/02/brioszki-serca-truskawkowe.html ? Ciasto wyborne, najlepsze na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj bardzo mnie przekonało ;) Ciasto jest faktycznie proste i przedobre zrobię go jeszcze na pewno :)
    Oczywiście z prodiża.. Piekłam 50 minut do suchego patyczka ;)
    Dzięki za pomysł na patisona :) w sumie to zrobiłam go po prostu w cieście :)
    Spokojnie jeszcze jest mnóstwo ciast na Twoim blogu których nie jadł mój mąż ;)
    Brioszki .. tak znam.. poluje na nie.. jednak wiesz że ja jeszcze "walczę" w z moim prodiżem i nie wiem czy nie będą musiały z nimi poczekać na lepsze czasy :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)