Szarlotka z rabarbarem, ciasto szklankowe





Jedno z najłatwiejszych ciast świata. Tak proste, że bałam się czy wyjdzie i czy będzie smaczne. Okazało się, że jest bardzo smaczne! A górna warstwa ze skarmelizowanym cukrem pycha! Czasem znajomi pytają o prosty przepis: dla kogoś o niewielkich umiejętnościach kulinarnych i posiadającego mocno okrojony sprzęt kuchenny. Voila. Wystarczy garnek, tarka, piekarnik i forma do ciasta, a w innej konfiguracji: garnek, tarka i prodiż. Chyba niczego nie pominęłam ;)

Szarlotka z rabarbarem lub wiśniami, ciasto szklankowe

Składniki na ciasto:
szklanka w tym przepisie = 250ml
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 [płaska] łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia
Składniki na nadzienie:
  • 1,1 kg kwaśnych jabłek - szarej renety
  • 25-30 dag rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
albo: 1,5 kg kwaśnych jabłek i np. pół szklanki wiśni
opcjonalnie: 1 łyżka masła do smażenia jabłek

Wykonanie:

Ciasto można piec i w prodiżu i w piekarniku. Formę prodiża [lub inną, dość dużą np. tortownicę o średnicy 28 cm] natłuścić masłem, wysypać bułką tartą.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce [grube oczka], ewentualnie pokroić na małe kawałki. Rabarbar obrać i oczyścić; pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać kilka łyżek wody [2-3], dodać starte jabłka, a po 3 minutach także rabarbar. Wsypać cynamon i dobrze wymieszać. Jabłka i rabarbar smażyć przez kilka minut, aż będą miękkie, a sok nieznacznie odparuje. Masa jabłkowa musi pozostać wilgotna,aby mogła potem tę wilgoć oddać ciastu.

Za pierwszym razem do ciasta dawałam 1/4 szklanki, ale zupełnie niepotrzebnie, bo dobrze gdy owoce pozostaną nieco kwaskowe, samo ciasto jest bardzo słodkie

Ciasto: w misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia.

W prodiżu [lub innej formie do pieczenia] umieścić suchą warstwę na samym dnie - równomiernie; wysypana masa ma stanowić mniej więcej połowę suchej mieszanki. Na suchą warstwę kładziemy owoce, przysypujemy pozostałą suchą warstwą. Masło kroimy w plasterki i rozkładamy na całej szerokości blachy.

Piec w piekarniku - góra i dół przez 45 minut w temperaturze 180 st. C, w prodiżu 50 minut. Na górze stworzy się pyszna skarmelizowana warstwa cukru, suche warstwy pod koniec pieczenia wcale nie będą suche, spokojnie :)

Przechowywać w lodówce do kilku dni.



16 komentarze :

  1. Witaj, czy dobrze widzę?! Prodiż?! Ostatnio byłam świadkiem dyskusji na temat tego urządzenia:) Wtedy postanowiłam, że kupię go ponownie, a dzisiaj Ty "przychodzisz" ze wspaniałym pomysłem na szarlotkę. Zapisuję i napiszę jak mi wyszła:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, dobrze widzisz :)))) dla osób bez piekarnika [ja chwilowo] to dobra alternatywa; mama odkopała swój prodiż w piwnicy i mi go przekazała - wiekowy jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny przepis, lubię takie wilgotne swojskie szarlotki. Ta zdecydowanie wygląda na taką w moim typie. Mam pytanie czy robiąc ją z samych jabłek powinnam jakoś znacząco zmienić proporcje cukru. Jak to na słodkość wygląda?

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto jest bardzo słodkie, nadzienie powinno być lekko kwaskowe, więc w ogóle bym nie dawała cukru do samych jabłek; wielgasiu, jeśli nie możesz dać rabarbaru, użyć truskawek, zobaczysz jak przyjemnie wilgotne będzie ciasto - i inne w smaku niż szarlotki jesienno-zimowe

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się, że prostota tego ciasta, aż przyprawia o strach czy aby na pewno się uda. Ale udaje się! Jest pyszne! Dawno nie jadłam, więc dziękuję za przypomnienie. Wygląda mniamuśnie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam to ciasto doskonale - u mnie robiła je babcia na wsi. Też nie wierzyłam, że takie coś może się udać.
    Ale warto zaryzykować, ciasto jest rewelacyjne!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe :) takiego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ostatnnio mam wieczną ochote na rabarbar ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie proste ciasta maja niebywaly smak! Jestem wielka ich fanka :))
    I prodiz! Lata juz takiego nie widzialam... Fajnie, ze sie 'uchowal' :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Anito, wklejam Twój komentarz, bo blogger go SAM usunął: "Nowy komentarz do posta "Szarlotka z rabarbarem, ciasto szklankowe" dodany przez Anita :

    zrobiłam wyszła niezła :) a to dlatego że wsypałam bułkę na blachę, a potem okazało się że parę dni wcześniej panierowałam w bułce kotlety i dodałam do niej czosnku, zostało mi jej sporo więc wsypałam z powrotem do pojemnika i tą właśnie czosnkową bułką podsypałam Twój placek hahahahahahahaha "

    i tak cud że była zjadliwa, bo szarlotka i czosnek to dziwne połączenie :))) szalona kobieta z Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. o kurcze :) wkleiłaś :) nie zauważyłam dzięki :)
    hahahah chyba miałam szczęście że wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne ciasto:) Zaskakujące, że się udaje...i to tak dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) to prawda, ja też robiłam z niedowierzaniem

      Usuń
  14. cud... wyszło i już go nie ma.... nie miałam rabarbaru i dałam rozmrożone truskawki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dobry pomysł z zamianą! cieszę się, że smakowało :)

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)