Wieprzowina smażona po tajsku wg Gordona Ramsaya





W oryginale była wołowina, ale wersja z chudą wieprzowiną bardziej przypadła mi do gustu. Smakowita propozycja z książki "Zdrowa kuchnia" Gordona Ramsaya (z niewielkimi modyfikacjami). Danie poleca się na lunch do pracy, zwłaszcza w towarzystwie młodych ziemniaków - o tej porze roku są niezastąpione.

Składniki: [wg Gordona - na 4 porcje]

- 400 g wołowiny/wieprzowiny, oczyszczonej i pokrojonej w cienki paski
- 1 spory ząbek czosnku
- korzeń świeżego imbiru dł. 3 cm, obrany i drobno posiekany
- 0,5-1 papryki chili, oczyszczonej i drobno pokrojonej
- 150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w cienkie plastry
- 1 marchew, obrana i pokrojona w poprzek w cienkie plastry
- 1 czerwona papryka, bez ziarenek, pokrojona w paski
- 150 g groszku cukrowego
- 2 młode cebule, obrane i pokrojone w półplasterki
- sól i czarny pieprz
- 3 łyżki oleju
- garść liści słodkiej, tajskiej bazylii lub kolendry do przybrania

Sos:

- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 3-4 łyżki wody

Wykonanie:

Wymieszaj składniki sosu w małej misce i odstaw na bok.
Delikatnie dopraw mięso solą i pieprzem.


Rozgrzej wok lub dużą patelnię [jeśli masz niezbyt dużą patelnię, przygotuj sobie też garnek - do mieszania w nim składników, gdy już je połączysz po usmażeniu]. Wlej olej i rozprowadź go równo po powierzchni naczynia (pokryj równomiernie ścianki woka). Wrzuć połowę pasków mięsa i smaż przez minutę, aż zbrązowieją, ale w środku pozostaną średnio wysmażone. Przełóż mięso na talerz i usmaż pozostałą część mięsa.

Dodaj nieco więcej oleju do woka i smaż na nim czosnek, imbir i chili. Smaż przez minutę [albo mniej, trzeba być uważnym], aż mieszanka się zrumieni i zacznie wytwarzać intensywny aromat. Wrzuć pieczarki (podlałam łyżką wody) i smaż przez następną minutę. Dodaj marchew, zalej odrobiną wody (wytworzy się para, która pomoże ugotować równomiernie warzywa). Po minucie dodaj paprykę i groszek. Smaż warzywa przez następne 2 minuty aż zmiękną.

Zamieszaj sos, wlej go do warzyw, a następnie wrzuć do woka mięso. Potrząsając wokiem wymieszaj całość i odczekaj około 1 min. aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień i dodaj do potrawy cebulę.

Przełóż danie na talerze i posyp liści bazylii/kolendry. Podawaj od razu z dodatkiem gotowanego ryżu [albo z młodymi ziemniakami - jak u mnie].

Moje uwagi:

1. Danie robiłam zarówno z wołowiną, jak i wieprzowiną. Jeśli chodzi o wołowinę, to nie miałam szczęścia... wyszła twarda. Z wieprzowiną jest mniej zachodu.
2. Czasy smażenia warzyw podane przez Gordona są orientacyjne, nie gotowałam ze stoperem - trzeba sprawdzać stopień ugotowania. Dużo zależy od mocy palnika i patelni.
3. Chili dawałam taką malutką, bardzo ostrą. Połowa wystarczy, jest wtedy ostre tak "w sam raz".
4. Groszek cukrowy bywa trudno dostępny, raz zastąpiłam go dostępną u nas fasolką mamucią - inny smak, ale to jakaś alternatywa. Polecam jednak uprzednio fasolę zblanszować i pokroić na dwie części - fasola nie zdąży się usmażyć w 2 minuty.
5. Jeśli nie mamy kolendry/bazylii tajskiej, możemy ten punkt pominąć.
6. Serwowałam zarówno z ryżem jaśminowym, jak i z młodymi ziemniakami z koperkiem. Ziemniaki rządzą.



4 komentarze :

  1. Bardzo lubie przepisy Ramseaya. Poki co wszystkie sie sprawdzily i ten tez na pewno wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z młodymi ziemniakami.. taaak, pysznie! i nawet nie na lunch, ale na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie!Muszę się o nie pokusić.Piękny widok na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ramsaya bardzo lubie. Te danie brzmi i wyglada tak gustownie;)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)