Puree z serka homogenizowanego, jogurtu i śliwek





To jest kolejny wspaniały letni deser. Może być podwieczorkiem, ale równie dobrze zastępuje całą kolację. Przeglądałam książkę Gordona Ramsaya "Zdrowa kuchnia" i pozaznaczałam wybrane propozycje. Pozmieniałam trochę ten przepis - dałam serek homogenizowany waniliowy [i nie słodziłam już masy jogurtowo-serkowej] w miejsce naturalnego - to dopełniło całości. Myślę, że Gordonowi by zasmakowało ;) I podałam go inaczej - warstwowo. Lubię docierać do głębiej położonej warstwy, jedząc część razem, część oddzielnie; zostało mi to jeszcze z czasów, gdy jadałam jogurty Fantasia :)

Składniki [3-6 porcji]:
  • 300 ml serka homogenizowanego waniliowego [≈340 g], najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu
  • 300 ml jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
  • 500 g dojrzałych śliwek węgierek
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru lub do smaku [łyżki jak zawsze u mnie płaskie ;)]
  • 1 owoc anyżu gwiazdkowego [można pominąć]

Wykonanie:

Usunąć pestki ze śliwek, posiekać miąższ [doskonale sprawdza się w tej roli malakser niewielkich rozmiarów]. Wymieszać z cynamonem oraz 2 łyżkami cukru pudru.

Wstawić szeroką patelnię na duży ogień. Wrzucić śliwki a także owoc anyżu gwiazdkowego; smażyć przez 4-6 minut, aż owoce będą miękkie, dolewając trochę wody, jeśli będzie trzeba [u mnie nie było to potrzebne; gotowałam śliwki aż sos nieco zgęstniał]

Ugotowane śliwki zmiksować na gładką masę. Aby mus był naprawdę gładki, można go jeszcze przetrzeć przez sito, rozcierając wszystkie grudki. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Połączyć jogurt i serek. Ubić razem [bardzo polecam, wówczas krem waniliowy jest aksamitnie gładki i idealnie pomieszany].

Można oczywiście wymieszać krem waniliowy z musem śliwkowym i rozlać do naczyń, ale polecam rozlać naprzemiennie: mus śliwkowy-krem waniliowy itd. [rozlewać trzeba delikatnie, najlepiej łyżką, tak by zachować warstwy]. Efekt wizualny gwarantowany.


23 komentarze :

  1. znakomicie sie prezentuje.
    zawsze polowałam na takie szklaneczki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny deserek. Doskonaly nie tylko na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ładnie się prezentuje ten deserek!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ cudowny! taki pasiasty, taki.. w barwach Polski? tak mi się jakoś skojarzyło...
    nie dosyc, że piękny, zdrowy, smakowity, to dodatkowo patriotyczny ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Karmel-itko, patriotyczny? ;) był w niedzielne święto, więc nawet by się zgadzało :)

    Zaytoon, majko, Malwinno - jest tak dobry, że robię go dziś ponownie, co mi się rzadko zdarza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz racje, efekt wizualny murowany. Swietna robota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hi hi to jemy jogurty tam samo (;

    OdpowiedzUsuń
  8. Też chyba zacznę sobie zaznaczać przepisy do przygotowania.:)

    Wygląda bardzo elegancko i letnio.

    tylko to drugie zdjęcie tak jakby.. przez firankę widoczne:)

    W każdym razie: zapowiada się smakowicie~!

    ps. nigdy nie mów Hop, że Gordonowi by smakowało, bo mógłby nabluzgać jakbyś się nie tak do niego uśmiechnęła:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne zdjęcia.
    Bardzo przypomina Mi Twój deserek ten od Marthy Steward z letniego wydania polskiego Living.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. jaki apetyczny ten Twój deserek!

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! pycha! ale w Norwegii nie ma śliwek, buuuu:(

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie śliczne, mniam smakowitości:)

    OdpowiedzUsuń
  13. pieknie sie prezentuje:) a jaki jest pyszny, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuję za wszystkie miłe słowa :)

    Olciaky- może Gordon i Martha nadają na tych samych falach albo papugują

    Atrio - no tak, spojrzałam na Gordoda przez pryzmat jego książek [z którego wyłania się ciepły człowiek], a trzeba by jeszcze zestawić to z jego wizerunkiem telewizyjnym, co do drugiego zdjęcia - nawet nie zauważyłam [oj, moje niewprawne oko], ze takie troche niewyraźne... może mi się ręka trzęsłam bo ja wiem, jeszcze się "nie dorobiłam" statywu :(((

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie piękne, kolorowe :-) mniam mniam i pycha

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ładne kolory wyszły, podejrzewam pychotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobiłem ten deser dzisiaj, no przepyszny i wszystko tak smakowicie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)