Pieczone pierogi z boczniakami i orzechami włoskimi




Farsz w tych pierogach jest absolutnym przebojem. Jestem nim zachwycona. Ten świetny przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Pierogi są pieczone, składają się z mąki pszennej pełnoziarnistej. Myślę sobie, że gdyby wszyscy znali taką odmianę zdrowej kuchni, to byłaby ona bardzo popularna. Można by te pierogi podać do barszczu czerwonego - zamiast pasztecików. Może nawet uda mi się je zrobić na Wigilię... Przepis nieznacznie zmodyfikowany.

Pieczone pierogi z boczniakami i orzechami włoskimi

Składniki:

Na ciasto:
  • 620 ml mąki pszennej pełnoziarnistej [w oryginale 500 ml, ale dosypałam ok. 120 ml, bo ciasto było bardzo luźne]
  • ok. 250 ml ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
Na farsz:
  • 250 g boczniaków
  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 ząbki polskiego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • odrobina mleka do posmarowania wierzchu pierogów

Wykonanie:

Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażyć kilka minut na oliwie, dodać posiekane drobno grzyby, drobno posiekane malakserem orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę. Odstawić do ostygnięcia.

Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut*. Do miski wsypać przesianą mąkę [pozostałe na sitku otręby wrzucić z powrotem do miski] i sól. Dodać mleko z drożdżami, olej i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut [o tej porze roku na kaloryfer], szczelnie przykryte folią, by nie wysychało. Ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.

Ciasto dość cienko rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi.

Ja wałkowałam długie paski, nakładałam mniej więcej na środku czubatą łyżeczkę nadzienia, przykrywałam je ciastem, ręką lekko ugniatałam ciasto wokół farszu, a następnie wycinałam półksiężyce szeroką szklanką. Znalazłam instrukcję, która się może przydać - sama nie zrobiłam niestety zdjęcia. Szlaczek uzyskałam widelcem - przy okazji ciasto zostało dokładnie sklejone na brzegach. Moje pierogi po uformowaniu poleżały ok. 10 minut na blacie przed włożeniem do pieca - trochę urosły.

Wierzch pierogów posmarować odrobiną mleka.

Piec w nagrzanym do 180o C [160o C z termoobiegiem] piekarniku, przez 20 minut.

Można przygotować sos: Listki świeżego tymianku z jednej gałązki wymieszać z małym jogurtem naturalnym, posolić i popieprzyć.

Tradycyjna porcja pierogów z grzybami 600 kcal, ta wersja ok. 340 kcal

*drożdże nie ruszyły na samym mleku, ale postanowiłam się nie zrażać i postępować wg przepisu, dałam rozpuszczone w mleku drożdże do mąki, wyrobiłam ciasto, które potem bardzo urosło.





Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

21 komentarze :

  1. Nina pierogi są wzorowe! Nie popękane i ten wzorek na złączeniach! Rewelacja.
    To dobry pomysł na nadzienie na pierogi na święta bo ja z kapustą jeść nie mogę za bardzo.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polencjo, dziękuję za TAKĄ pochwałę. Tym bardziej, że pierwszy raz robiłam pierogi pieczone, a tyś weteranem [pamiętam Twoją notkę o krucho-drożdżowych...]

    no ja z kapustą tez nie bardzo mogę i odhaczam tradycję zjedzeniem dwóch uszek albo łyżką grochu z kapustą.
    A ten farsz jest fantastyczny. I lekkostrawny - w przeciwieństwie do takich ze zwykłymi grzybami.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie nadzienie mogłabym mieć w każdych pierogach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pewna że takie pierogi są pyszne. Świetny pomysł z tymi boczniakami, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rany, ale cuda! Ten smak i kształt!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Grzyby z orzechami to chyba jeden z lepszych farszy do pierogów, jakie jadlam, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uuuu, mniam. Kradnę przepis na ciasto pierogowe ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadlam kiedys w Lublinie pierogi z boczniakow, gdzie do farszu oprocz zielonej pietruszki dodano posiekane gotowane jajko. Smak pierogow pozostal w mej pamieci, jako wspanialy. Niestety baru pierogowego juz nie ma...Sprobuje wiec odtworzyc sama tamta recepture, a dodatkowo zrobie tez Twoja wersje. Jedne beda pieczone a drugie gotowane
    Pozdrawiam serdecznie
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  9. orzechy w pierogach.. i w dodatku nie w słodkiej wersji..niezwykle pysznie to brzmi.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieczonych pierogow jeszcze nie robilam. Twoje wygladaja przepysznie. I ten farsz...mmm... A ja wlasnie sie zastanawialam co moge zrobic z boczniakow, ktore wciaz mnie kusza kiedy jestem na zakupach :) I teraz juz wiem :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepięknie Ci się upiekły. Ja kiedyś próbowałam zrobić pieczone pierożki z kurkami i niestety ciasto wyszło za suche.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaaami!:)
    Aż zrobiłam się, znów głodna;)


    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomysł bardzo mi się podoba. Choć nie przepadam za boczniakami, bo nie wiem, o co w nich chodzi, to takiego pieroga bardzo chętnie widziałbym na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  14. znam ten program, bardzo mi się podoba, choć jeszcze nic z niego nie przygotowałam.
    faaajne te pierożki!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nino, wzorcowe pierogi! Barrrdzo apetycznie sie tu prezentuja :)
    Tez bardzo lubie takie pieczone wlasnie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak, pierogi bardzo smaczne. Ja również się nimi zachwyciłam. Bardzo dobrze smakują tez z tymiankowo-jogurtowym sosem.
    Zaciekawiło mnie, czyja piękna szczeka prezentuje się na tym ugryzionym pierogu.. sprawia wrażenie gigantycznej ale za to w idealnie okrągłym kształcie hihi
    To oczywiście taki mały dżołk heheh
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakie wprawne oko dostrzegło nadgryzienie ;)
      cieszę się, że smakowało!

      podasz przepis na sos?

      Usuń
  17. Witam,
    Proszę o wybaczenie mojego refleksu szachisty. Przepis na sos z programu znajduje się w linku poniżej.
    Pozdr.=)
    http://zycieikuchnia.blogspot.com/2012/10/pieczone-pierogi-z-boczniakami.html

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)