Smalec domowy z cebulą i jabłkami



Wilgotny smalec z dużą ilością skwarek i cebuli. Gęsty, jak pasta mięsna. Do tego dobry polski chleb i kiszony ogórek - mam nadzieję, że moi goście będą zadowoleni z takiego zestawu imprezowego :) Powinni, bo smalec jest bardzo dobry, jeden z najlepszych jakie jadłam. Przepis z bloga Olgi Smile.

Składniki:
  • 1600g słoniny mielonej [bez skóry]
  • 6 dużych cebul
  • 6-7 małych kwaśnych jabłek np. szarej renety [=4-5 dużych]
  • 300g boczku wędzonego surowego [warto podwoić tę ilość]
  • 4 łyżeczki soli [płaskie]

Wykonanie:

Słoninę wrzucić do gęsiarki albo sporego garnka, dodać sól i topić na malutkim gazie. Gdy skwarki są jeszcze jasne, ale zaczyna gdzieniegdzie pojawiać się na nich kolor złoty [mój dziadek mówi, że kolor ma być słomkowy = bardzo jasnego miodu], dodać wówczas pocięte w kostkę cebule i boczek [cebule można rozdrobnić malakserem]. Nie zwiększać gazu, smalec potrzebuje kolejnych 15 - 30 minut wolnego "pyrkania". Zaglądać do niego, od czasu do czasu mieszając, aby topił się i przysmażał równomiernie. Gdy wygląda bardzo apetycznie, skwarki są już w sam raz, wędzonka i cebula również, to dodać jabłka obrane ze skóry i gniazd nasiennych, pocięte w niezbyt dużą 1-1,5 cm kostkę. Mieszać delikatnie, spadnie temperatura smalcu, ale to nic, jabłka będą macerować się w tłuszczu i staną się na powierzchni szkliste. Poczekałam, aż jabłka będą się rozpadać, bo mają się "wtopić" w smalec. Zrobienie smalcu zajęło mi w sumie około 1.15 - 1.30h.

Po przestygnięciu włożyć do lodówki do zastygnięcia. Mój dziadek mówi, że jabłka, cebula i skwarki muszą być dokładnie zalane tłuszczem, by nic nie wystawało.

Z podanej proporcji wychodzi bardzo duża porcja - kilka słoików, dlatego ja pasteryzowałam smalec w słoikach przez 20 minut.




Gotujemy po polsku!

Danie zostało przygotowane w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

5 komentarze :

  1. Nie ma to jak dobry, domowy smalec ze skwarkami i cebulką, pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jabłka też są warte dodania

    moja siostra mówi, że to najlepszy smalec jaki jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nina,tekst bliźniaczo podobny do tego na stronie olgi smile - kto z kogo? Bo cudów nie ma. Ktoś nie podał źródła, a to już plagiat. Warto czasem postarać się o wkład własny...

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy - nie doczytałeś, podałam źródło - korzystałam z przepisu Olgi. Bardzo proszę o upewnienie się, że nikogo nie posądzisz o plagiat bezpodstawnie... następnym razem, bo tym razem już za późno.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny artykuł ale pobierz sobie program antyplagiatowy ze strony www.antyplagiat.net bo widziałem że ktoś kopiuje twoje teksty

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Zdrowa dieta (162) Szczególnie polecam (159) Obiad (119) Przekąski i dodatki do dań (118) Bezmięsne (99) Boże Narodzenie (89) Ciasta (89) Impreza (70) Kuchnia polska (69) Zupy (63) Bez jajek (60) Wielkanoc (59) Jak zrobić (56) Warzywa (55) Niski IG (50) Lekkie kolacje (45) Czekolada (44) Śniadania (44) Desery (42) Pesto i pasty do chleba (42) Z piekarnika (38) Dieta bezmleczna (35) Grzyby (33) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (28) Przepisy dla biegaczy (28) Ryby i owoce morza (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Dania do pracy (26) Jabłka (24) Obiad w 30 minut (23) Szybkie (23) Pieczywo (22) Ryby (22) Serniki (22) Papryka (21) Truskawki (20) Kuchnia staropolska (19) Napoje i koktajle (19) Śliwki (18) W prodiżu (17) Danie główne (16) I faza South Beach (15) Kolacje (15) Przystawka (15) Szpinak (15) Lato (14) Małe słodkości (14) Owoce w roli głównej (14) Spis treści (13) Drożdżowe (12) Dynia (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Makaron (11) Szparagi (11) Ciecierzyca (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Kanapki (8) Na działce (8) Pomidory (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Soczewica (7) Wołowina (7) Fasola (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Śledzie (6) Cukinia (5) Inne (5) Jarmuż (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kalafior (4) Kapusta (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Wykorzystanie żółtek (2) Z szybkowaru (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1) Zupa (1)