Żeberka "Pięć smaków"




Lepkie od miodu, słonawo-ostre od sosu sojowego i octu z wina ryżowego, aromatycznie pobrzmiewające imbirem, cynamonem, anyżem gwiazdkowym i przyprawą "Pięć smaków" (...) cudownie się nadają do leniwego, powolnego obgryzania, stanowiąc najwyższą nagrodę dla niepohamowanego łakomstwa. - tak pisze o nich Nigella. Ja też zachwyciłam się nimi. Nigella podaje proporcje marynaty na 16 sporych żeberek - nie podając ich wagi, ja użyłam 3kg żeberek, innym razem 2kg żeberek i 1kg skrzydełek z kurczaka - zwiększyłam odpowiednio proporcje marynaty [2 i 1/2 porcji], tak też podaję poniżej. Piekłam jednocześnie na dwóch dużych blachach z wyposażenia piekarnika. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson [z tym, że w książce zapomniano w składnikach marynaty wymienić gwiazdki anyżu]; Nigellę [w kapciach ;)] robiącą te żeberka, można też podpatrzeć na youtubie.

Składniki:
  • 3kg żeberek albo 2kg żeberek i 1kg skrzydełek z kurczaka

na marynatę [2,5 porcji]:

  • 150 ml octu ryżowego [10 łyżek]
  • 110 ml [7,5 łyżki] sosu sojowego - użyłam jasnego
  • 100 ml [5 łyżek] oleju
  • 100 ml [5 łyżek] płynnego miodu
  • 2,5 łyżeczki oleju sezamowego - 12ml
  • 4 dymki, drobno posiekane
  • 1 mała cebula, drobno posiekane
  • anyż - 2 gwiazdki, 3 laski cynamonu - pokruszone
  • 5 papryczek chili, grubo posiekane
  • 12,5 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
w trakcie pieczenia:
  • 4-5 łyżeczek przyprawy "Pięć smaków"
  • 4 łyżki płynnego miodu
do podania [pominęłam]:
  • 5 czerwonych lub zielonych chili, zależnie od preferencji - bez pestek lub z pestkami, drobno pokrojone
  • 4 dymki, drobno posiekane, albo mały pęczek świeżej posiekanej kolendry
Wykonanie: Jeśli miód się skrystalizował - podgrzać i doprowadzić do płynnej postaci. Wszystkie składniki marynaty starannie wymieszać w misce. Żeberka pokroić na kawałki. Mniejszą ilość mięsa warto marynować w plastikowym worku - przy 3kg mięsa to się nie sprawdza, potrzebny będzie duży garnek i przewracanie mięsa co jakiś czas - by marynata dotarła wszędzie. Mięso najlepiej marynować całą noc w lodówce, ale w ostateczności wystarczą dwie godziny w chłodnym miejscu. Rozgrzać piekarnik do 200o C. Wyjąć żeberka z lodówki, odczekać aż uzyskają temperaturę pokojową, po czym całą zawartość plastikowego worka/garnka wyłożyć na blachy do pieczenia. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę. Zdjąć folię z blach, posmarować mięso miodem [pędzelkiem], posypać żeberka przyprawą "Pięć smaków". Wstawić żeberka do piekarnika na dalsze pół godziny - trzeba jednak pilnować, bo raz już po 20 minutach górna blacha była gotowa - druga, ta położona niżej, potrzebowała dodatkowe pół godziny - w sumie 2h. Żeberka mają być chrupkie i lśniąco brązowe. Żeberka zdjąć z blach, posypać drobno posiekanym chili, dymką lub świeżą kolendrą. Ja pomijałam ten etap - raz podając żeberka jako przekąskę na stojącej imprezie, raz na rodzinny obiad - jako główne danie. Nigdy mi tej posypki nie brakowało.

12 komentarze :

  1. Przefantastyczne te żeberka, ale zapach musiały mieć!

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, pachniały super!

    to bardzo moje smaki - a przyznam, że te żeberka w książce [którą mam chyba od 3 lat] wyglądają bardzo niepozornie i o mało co nigdy bym ich nie spróbowała...

    OdpowiedzUsuń
  3. jakby mój Połówek to zobaczył to zacząłby chyba płakać. rzecz jasna z tęsknoty za takimi pysznościami;) obecnie ma dietę i może za pół roku na takie cuda sobie pozwoli

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam troche traumatyczne przezycia zwiazane z zeberkami z dziecinstwa, ale ostatnio widze juz 3 przrpis, ktory mnie ruszyl na tyle, ze rozmyslam nad podejsciem.

    OdpowiedzUsuń
  5. nabralam ochoty na takie smaki, bardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię Nigellę w kapciach i takie żeberka też - bo od razu jakoś się człowiek bardziej czuje po domowemu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja chce takie zeberka!!! Zaraz, teraz! O matko, jakie one musza byc pyszne... :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Robilam kiedys podobny przepis i bylo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. powiem Wam dziewczyny, że najpierw były żeberka, potem był przepis. Pierwszy raz spróbowałam ich na imprezie u koleżanki [bo ja normalnie żeberek to nie jem...] i były tak pyszne, że uparłam się że znajdę oryginalny przepis wiedząc że to Nigella [a żeberka koleżanki robione były na oko, wg tego, co zostało zapamiętane z programu]. Uporczywie szukałam receptury i tak po nitce do kłębka okazało się, że mam ten przepis w swojej książce. Nie wiemy [dobrze, będę mówiła za siebie], jakie skarby kryją nasze półki...

    Akurat ta książka Nigelli była przeze mnie omijana szerokim łukiem, zupełnie nie wiem dlaczego ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Żeberka wyglądaja wysmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. O matko, ale zjadłabym coś takiego właśnie... Sto lat nie jadłam żeberek :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)