Ciasto pomarańczowo - migdałowe




Zaciekawił mnie przepis na ciasto pomarańczowo - migdałowe - tylko kilka składników - ale za to jakich! Same pyszne rzeczy połączone razem tworzą wspaniałą całość, powiedziałabym - luksusową. Miłośnikom takich ciast polecam także pyszną babkę migdałową - niekoniecznie o tej porze roku. Przepisy na ciasta bez mąki, bądź z jej dodatkiem, ale wypełnione w zamian mąką migdałową dają niepowtarzalny smak.

Pomarańcza do tego przepisu musi mieć cienką skórkę - albedo [czyli biała część pod skórką] jest gorzkie, dlatego asekuracyjnie użyłam średniej wielkości pomarańczy, ale z dość cienką skórką. Przepis Stephanie Alexander z książki "The cook's companion".



Ciasto pomarańczowo - migdałowe

Składniki:
  • 1 duża pomarańcza z cienką skórką [u mnie średnia, o wadze 220g]
  • 3 jajka
  • 125 g drobno mielonych migdałów [na mąkę]
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak upiec ciasto pomarańczowo - migdałowe?

Pomarańczę umyć dokładnie, włożyć do rondelka, zalać wodą. Gotować przez 1 godzinę. Wyjąć ją z wody i całkowicie wystudzić.

Pokroić owoc na kilka części [razem ze skórką], wyjąć ewentualne pestki. Zmiksować przy pomocy blendera lub malaksera kawałki pomarańczy wraz z jajkami. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać całość łyżką. Masę przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (okrągła - 20cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 190o C [z termoobiegiem 170o C] przez 25 - 30 minut. Podawać wystudzone.

Jeszcze raz polecam; naprawdę świetny przepis na ciasto :)




Indeks glikemiczny:

pomarańcze - 35-47 IG [w zależności od źródła], migdały - 15 IG, cukier - 70 IG [wysoki IG], jajka - 0 IG, całość moim zdaniem jest - jak na ciasto - całkiem zdrową wersją; lepiej, bo zdrowiej byłoby zastąpić cukier fruktozą, która ma 20 IG 

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

22 komentarze :

  1. tylko 5 składników! i aki pyszny aromatyczny
    efekt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo, że je zrobiłaś i że smakowało. Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych odwiedzin u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, nie dziwię się, że musiałaś spróbować. Trudno mi sobie wyobrazić, jaki właściwie jest efekt końcowy, więc chętnie włożę to ciasto i do mojego piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam bardzo podobne jakiś czas temu - pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię te ciasta, przy których wystarczy wymieszać w blenderze kilka składników, wrzucić do formy, wstawić do pieca i... GOTOWE:) Dzięki za przepis zdecydowanie należy wypróbować, szczególnie w sezonie przedświątecznym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przymierzałam się kiedyś do niego... bo myślę ,że smakuje niesamowicie! Muszę się wreszxcie zmobilizować i wypróbować na własnej skórze ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. a u Ciebie wbrew zimnie panuje lato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi sie te ciacho ;) A jakie zdrowe ;) Pomaranczowe wypieki uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogromnie interesujący przepis na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto wyglada super:) aromat pomaranczy... mniam:)
    przepis zapisalam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. tak czułam, że nie jestem jedyną osobą lubiącą ciasta gotowe z 5 minut, składające się z 5 składników :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na takie właśnie ciasto (pomarańczowe i aromatyczne) mam wieeelką ochotę.
    Powinnam zrobić, mlask.

    OdpowiedzUsuń
  14. sama się zastanawiam czy nie zrobić po raz drugi ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłem to ciasto, więc mogę wypowiedzieć się merytorycznie!

    I mówię - do tych, którzy tego pomarańczowca-migdałowca nie próbowali - naprawdę warto. Całkiem nowe oblicze ciasta, okazuje się, że pomarańcza kocha migdał, a migdał pomarańczę.

    Przepis na nie znalazłem całkiem przypadkiem na anglojęzycznym blogu o dietach, ale jak widać - także produkt dietetyczny może być wyborny. Wyborny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nino, przepis brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej wygląda upieczone przez Ciebie ciasto! Zapisuję do wypróbowania:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  17. Krytyku, jeśli dobry ten blog o dietach, to podeślij proszę.

    Aniado - moja przyjaciółka jadła u mnie raz. Drugi raz zrobiła - na próbę - w przeddzień Wigilii, powtórka była w Wigilię, smakowało wszystkim oprócz jednej osoby, która powiedziała, że ciasto jest trochę dziwne. Daj znać jeśli zrobisz.

    OdpowiedzUsuń
  18. fantastyczne ciasto
    ubezgluteniłam je do końca, czyli proszek do pieczenia specjalnie bezglutenowy i tortownica wysypana mielonymi migdałami a nie mąką
    polecam każdemu :)
    dorobiłam też frosting z serka mascarpone plus 2 łyzki cukru pudru plus dwie łyżki amaretto

    OdpowiedzUsuń
  19. dzisiaj upiekłam je na spotkanie sylwestrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. kesjo, cieszę się, że Ci smakowało (i że znalazłaś chwilę by mi to napisać)
    życzę Twoim gościom smacznego! a pomysł na krem zapamiętam - bo brzmi wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  21. jedyne ciasto z owocami (tudzież owocowe), które zjadłam. Bardzo dobre, pałaszuję jeszcze gorące. Boję się, że nie doczeka jutra. Zrobiłam całkiem bezglutenowe.

    OdpowiedzUsuń

 

Archiwum bloga