Ciasto pomarańczowo - migdałowe




Zaciekawił mnie przepis na ciasto pomarańczowo - migdałowe - tylko kilka składników - ale za to jakich! Same pyszne rzeczy połączone razem tworzą wspaniałą całość, powiedziałabym - luksusową. Miłośnikom takich ciast polecam także pyszną babkę migdałową - niekoniecznie o tej porze roku. Przepisy na ciasta bez mąki, bądź z jej dodatkiem, ale wypełnione w zamian mąką migdałową dają niepowtarzalny smak.

Pomarańcza do tego przepisu musi mieć cienką skórkę - albedo [czyli biała część pod skórką] jest gorzkie, dlatego asekuracyjnie użyłam średniej wielkości pomarańczy, ale z dość cienką skórką. Przepis Stephanie Alexander z książki "The cook's companion".



Ciasto pomarańczowo - migdałowe

Składniki:
  • 1 duża pomarańcza z cienką skórką [u mnie średnia, o wadze 220g]
  • 3 jajka
  • 125 g drobno mielonych migdałów [na mąkę]
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak upiec ciasto pomarańczowo - migdałowe?

Pomarańczę umyć dokładnie, włożyć do rondelka, zalać wodą. Gotować przez 1 godzinę. Wyjąć ją z wody i całkowicie wystudzić.

Pokroić owoc na kilka części [razem ze skórką], wyjąć ewentualne pestki. Zmiksować przy pomocy blendera lub malaksera kawałki pomarańczy wraz z jajkami. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać całość łyżką. Masę przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (okrągła - 20cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 190o C [z termoobiegiem 170o C] przez 25 - 30 minut. Podawać wystudzone.

Jeszcze raz polecam; naprawdę świetny przepis na ciasto :)




Indeks glikemiczny:

pomarańcze - 35-47 IG [w zależności od źródła], migdały - 15 IG, cukier - 70 IG [wysoki IG], jajka - 0 IG, całość moim zdaniem jest - jak na ciasto - całkiem zdrową wersją; lepiej, bo zdrowiej byłoby zastąpić cukier fruktozą, która ma 20 IG 

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

22 komentarze :

  1. tylko 5 składników! i aki pyszny aromatyczny
    efekt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo, że je zrobiłaś i że smakowało. Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych odwiedzin u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, nie dziwię się, że musiałaś spróbować. Trudno mi sobie wyobrazić, jaki właściwie jest efekt końcowy, więc chętnie włożę to ciasto i do mojego piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam bardzo podobne jakiś czas temu - pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię te ciasta, przy których wystarczy wymieszać w blenderze kilka składników, wrzucić do formy, wstawić do pieca i... GOTOWE:) Dzięki za przepis zdecydowanie należy wypróbować, szczególnie w sezonie przedświątecznym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przymierzałam się kiedyś do niego... bo myślę ,że smakuje niesamowicie! Muszę się wreszxcie zmobilizować i wypróbować na własnej skórze ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. a u Ciebie wbrew zimnie panuje lato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi sie te ciacho ;) A jakie zdrowe ;) Pomaranczowe wypieki uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogromnie interesujący przepis na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto wyglada super:) aromat pomaranczy... mniam:)
    przepis zapisalam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. tak czułam, że nie jestem jedyną osobą lubiącą ciasta gotowe z 5 minut, składające się z 5 składników :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na takie właśnie ciasto (pomarańczowe i aromatyczne) mam wieeelką ochotę.
    Powinnam zrobić, mlask.

    OdpowiedzUsuń
  14. sama się zastanawiam czy nie zrobić po raz drugi ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłem to ciasto, więc mogę wypowiedzieć się merytorycznie!

    I mówię - do tych, którzy tego pomarańczowca-migdałowca nie próbowali - naprawdę warto. Całkiem nowe oblicze ciasta, okazuje się, że pomarańcza kocha migdał, a migdał pomarańczę.

    Przepis na nie znalazłem całkiem przypadkiem na anglojęzycznym blogu o dietach, ale jak widać - także produkt dietetyczny może być wyborny. Wyborny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nino, przepis brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej wygląda upieczone przez Ciebie ciasto! Zapisuję do wypróbowania:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  17. Krytyku, jeśli dobry ten blog o dietach, to podeślij proszę.

    Aniado - moja przyjaciółka jadła u mnie raz. Drugi raz zrobiła - na próbę - w przeddzień Wigilii, powtórka była w Wigilię, smakowało wszystkim oprócz jednej osoby, która powiedziała, że ciasto jest trochę dziwne. Daj znać jeśli zrobisz.

    OdpowiedzUsuń
  18. fantastyczne ciasto
    ubezgluteniłam je do końca, czyli proszek do pieczenia specjalnie bezglutenowy i tortownica wysypana mielonymi migdałami a nie mąką
    polecam każdemu :)
    dorobiłam też frosting z serka mascarpone plus 2 łyzki cukru pudru plus dwie łyżki amaretto

    OdpowiedzUsuń
  19. dzisiaj upiekłam je na spotkanie sylwestrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. kesjo, cieszę się, że Ci smakowało (i że znalazłaś chwilę by mi to napisać)
    życzę Twoim gościom smacznego! a pomysł na krem zapamiętam - bo brzmi wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  21. jedyne ciasto z owocami (tudzież owocowe), które zjadłam. Bardzo dobre, pałaszuję jeszcze gorące. Boję się, że nie doczeka jutra. Zrobiłam całkiem bezglutenowe.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Zdrowa dieta (123) Szczególnie polecam (107) Przekąski i dodatki do dań (104) Obiad (96) Ciasta (79) Boże Narodzenie (75) Bezmięsne (65) Impreza (56) Zupy (55) Wielkanoc (50) Niski IG (48) Warzywa (43) Kuchnia polska (39) Czekolada (37) Lekkie kolacje (37) Pesto i pasty do chleba (34) Desery (33) Śniadania (30) Grzyby (28) Ryby i owoce morza (27) Kurczak (25) Sałatki (25) Pieczywo (22) Ryby (22) Wiosna (22) Ciastka (21) Serniki (20) Truskawki (18) Obiad w 30 minut (17) Papryka (17) Napoje i koktajle (16) Bez jajek (15) I faza South Beach (15) Szpinak (15) Przepisy dla biegaczy (14) Przystawka (13) Spis treści (13) W prodiżu (13) Dania do pracy (12) Danie główne (12) Dieta bezmleczna (12) Drożdżowe (12) Małe słodkości (12) Owoce w roli głównej (12) Tanie gotowanie (12) Jabłka (11) Rabarbar (11) Z piekarnika (11) Bezglutenowe (10) Dynia (10) Kuchnia staropolska (9) Grill (8) Kolacje (8) Szparagi (8) II faza South Beach (7) Płatki owsiane (7) Bakłażan (6) Ciecierzyca (6) Dieta lekkostrawna (6) Kasza jaglana (6) Kasza pęczak (6) Makaron (6) Przetwory (6) Wołowina (6) Śledzie (6) Jagnięcina (5) Jarmuż (5) Kasza manna (5) Lato (5) Weekendowa cukiernia (5) Śliwki (5) Cielęcina (4) Cukinia (4) Gordon Ramsay (4) Na działce (4) Szybkie (4) konfitury (4) Fasola (3) Inne (3) Lody (3) Tajine (3) Wiśnie (3) III faza South Beach (2) Jagody (2) Kalafior (2) Maliny (2) Pizza (2) Kaczka (1) Kanapki (1) Kasza bulgur (1) Kasza kukurydziana (1) Królik (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1)