Przepis na ciasto półfrancuskie serowe i śmietanowe






Garść informacji teoretycznych: wyglądem oraz smakiem bardzo przypomina ciasto francuskie. Różni się tym, że dodaje się do niego śmietanę albo ser biały - a do półfrancuskiego ciasta drożdżowego - drożdże. Ciasto półfrancuskie dojrzewa w lodówce - w zależności od tego czy jest z serem czy śmietaną - 30 minut albo odpowiednio 10-12 godzin. Ciasto półfrancuskie nie zawiera cukru, wyrabia się je tak, jak ciasto kruche. Piecze się w bardzo gorącym piekarniku, po to by mogło listkować. W tym roku używam go do pasztecików na Wigilię. To przepis - baza, może służyć równie dobrze do zrobienia słodkich ciastek/rogalików z owocami czy konfiturą. Korzystałam z przepisu podanego w książce "Encyklopedia sztuki kulinarnej. Kuchnia polska" R. Chojnackiej, J. Przytuły i A. Swulińskiej-Katulskiej. Przepis jest rewelacyjny! Cieszę się, że go odkryłam, od tej pory paszteciki będę robić tylko z ciasta półfrancuskiego.

Przepis na ciasto półfrancuskie serowe i śmietanowe

Składniki:


  • 45 dag mąki
  • 45 dag zimnego masła
  • 2 jajka lub 2 żółtka
  • 20 dag gęstej śmietany lub świeżego twarogu [raczej wilgotnego] - w zależności od rodzaju ciasta
  • szczypta soli


Wykonanie:

Na stolnicy siekamy przesianą mąkę z zimnym tłuszczem. Dodajemy żółtka lub całe jajka, śmietanę lub zmielony ser twarogowy (zależnie od rodzaju ciasta - śmietanowego lub serowego) oraz sól.

Wyrabiamy ciasto za pomocą noża (nie powinno rozgrzać się od ciepła rąk), a następnie formujemy kulę.

Wkładamy kulę do podsypanej mąką miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (ok. 10 stopni C) - ciasto z dodatkiem śmietany na 10-12 godzin, a ciasto serowe na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciastko na podsypanej mąką stolnicy - na grubość ok. 1/2 cm i formujemy wypieki - tak jak z ciasta francuskiego. Układamy na lekko natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Pieczemy w bardzo gorącym piekarniku. Przez pierwsze 10 minut nie wolno go otwierać, bo ciasto opadnie.

P.S. Bardzo gorący piekarnik oznacza temp. 240 - 260 stopni C - tak mówi mistrz Pierre Herme - a ja mu wierzę :)

P.S. Paszteciki piekłam w temp. 250 stopni C. Wystarczy im 8-9 minut.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

9 komentarze :

  1. Tez mnie to ciasto kusi juz od pewnego czasu, ale jeszcze nie probowalam. Choc pewnie i ja niebawem sie skusze ;)

    Pozdrawiam Nino!

    OdpowiedzUsuń
  2. Beo, to ciasto jest rewelacyjne. Robiłam z serem białym twarożkowym. Lepszych pasztecików nie jadłam, moja mama mówi, że uszka się chowają.

    Dotychczas robiłam paszteciki krucho-drożdżowe, jednak ciasto półfrancuskie do pasztecików jest sto razy lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam, ze zmielonym białym serem i potwierdzam, że przepis jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam tylko jedną uwagę: w składnikach jest 2 jajka lub dwa żółtka, a chyba powinno być całej jajko lub dwa żółtka. Zrobiłam z dwoma całymi jajkami i w sumie też wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. sprawdzę to w książce, dziękuję za zwrócenie uwagi (i przepraszam za kłopot)

    cieszę się, że spodobał się przepis :) pzdr

    Nina

    OdpowiedzUsuń
  6. sprawdziłam w książce, w opisie była literówka, składniki są poprawnie podane. Ja też robiłam z całymi jajkami.

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto jest genialne!!! Zrobiłam paszteciki w dwóch odsłonach: z mięsem i ze szpinakiem, i poprostu rozpływają się w ustach! Ciasto pięknie wyrośnięte, chrupiące, a jednocześnie delikatne jak puch. Polecam wszystkim niezdecydowanym, naprawdę warto wypróbować!



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy gościu, cieszę się, że Ci się udało! gratuluję udanego wypieku :)

      Usuń
  8. Polecam ze szpinakiem i fetą :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Zdrowa dieta (123) Szczególnie polecam (107) Przekąski i dodatki do dań (104) Obiad (96) Ciasta (79) Boże Narodzenie (75) Bezmięsne (65) Impreza (56) Zupy (55) Wielkanoc (50) Niski IG (48) Warzywa (43) Kuchnia polska (39) Czekolada (37) Lekkie kolacje (37) Pesto i pasty do chleba (34) Desery (33) Śniadania (30) Grzyby (28) Ryby i owoce morza (27) Kurczak (25) Sałatki (25) Pieczywo (22) Ryby (22) Wiosna (22) Ciastka (21) Serniki (20) Truskawki (18) Obiad w 30 minut (17) Papryka (17) Napoje i koktajle (16) Bez jajek (15) I faza South Beach (15) Szpinak (15) Przepisy dla biegaczy (14) Przystawka (13) Spis treści (13) W prodiżu (13) Dania do pracy (12) Danie główne (12) Dieta bezmleczna (12) Drożdżowe (12) Małe słodkości (12) Owoce w roli głównej (12) Tanie gotowanie (12) Jabłka (11) Rabarbar (11) Z piekarnika (11) Bezglutenowe (10) Dynia (10) Kuchnia staropolska (9) Grill (8) Kolacje (8) Szparagi (8) II faza South Beach (7) Płatki owsiane (7) Bakłażan (6) Ciecierzyca (6) Dieta lekkostrawna (6) Kasza jaglana (6) Kasza pęczak (6) Makaron (6) Przetwory (6) Wołowina (6) Śledzie (6) Jagnięcina (5) Jarmuż (5) Kasza manna (5) Lato (5) Weekendowa cukiernia (5) Śliwki (5) Cielęcina (4) Cukinia (4) Gordon Ramsay (4) Na działce (4) Szybkie (4) konfitury (4) Fasola (3) Inne (3) Lody (3) Tajine (3) Wiśnie (3) III faza South Beach (2) Jagody (2) Kalafior (2) Maliny (2) Pizza (2) Kaczka (1) Kanapki (1) Kasza bulgur (1) Kasza kukurydziana (1) Królik (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1)