Brazylijskie bułeczki kokosowe






Są bardzo smaczne, przyjemnie słodkie i kokosowe. Najlepsze na ciepło [dlatego zdjęcia robiłam wieczorem, bo wtedy zazwyczaj miewa się gości]. Rozeszły się jak świeże bułeczki ;) I to dwukrotnie, bo przepis powtarzałam. Są łatwe, średnio wprawnej w kuchni osobie udadzą się na bank - tylko trzeba mieć wałek do ciasta - to jedyny "gadżet", którego nie ma 80% młodych kobiet - a który jest tu niezbędny [chociaż "od biedy" ujdzie też butelka od wina]. Ciasto niezwykle łatwo się wałkuje, a dzięki sporemu dodatkowi drożdży rośnie w ekspresowym tempie. Trzeba się za nie zabrać na 2,5-3 godziny przed przyjściem gości. Brazylijska klasyka, zaczerpnięta ze strony Agaty.

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Składniki (na ok. 12 bułeczek):

Ciasto: - składniki muszą mieć temp. pokojową

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej [262 g]
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży - albo 25 g świeżych [używałam świeżych]
  • 1/4 łyżeczki soli
Farsz:
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych [56 g]
+odrobina mleka lub jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Wykonanie:

Używając świeżych drożdży [suche miesza się po prostu z mąką]:

I opcja - podgrzać mleko, by było letnie, ale nie parzyło palca, dokładnie rozpuścić drożdże, od razu dodać do pozostałych składników ciasta.

II opcja - zrobić klasyczny zaczyn: podgrzać mleko, by było letnie, ale nie parzyło palca, dokładnie rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę/dwie mąki - odejmując mąkę i cukier ze składników ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn przyrośnie, dodać do ciasta.

Wypróbowałam obie powyższe wersje, efekt końcowy był identyczny.

***

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto (ręcznie potrwa to ok. 8 minut, 5 - w mikserze z hakiem do wyrabiania). Ciasto trzeba wyrobić, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od łyżki.

Odstawić je pod szczelnym przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Pod koniec wyrastania ciasta przygotować farsz. Na patelni podgrzać (przez ok. 2 minuty) składniki farszu, do czasu gdy cukier się rozpuści, a wiórki zaabsorbują mleko. Farsz przestudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pokryć równomiernie kokosową masą, zrolować. Podzielić na ok. 12 części, ułożyć je w nasmarowanej masłem, lub wyłożonej papierem do pieczenia, foremce do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przykryć szczelnie ściereczką.





Przed pieczeniem bułeczki delikatnie posmarować rozbełtanym jajkiem/mlekiem/rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka - do wyboru, piec do zezłocenia (15-20 minut) w temp. 200 st. C albo w 180 s.t C z termoobiegiem.

Najlepiej smakują niedługo po upieczeniu, po przestudzeniu.

Po upieczeniu najlepiej ostudzić je na kuchennej kratce (np. tej z wyposażenia piekarnika), by mogły swobodnie odparować.

UWAGI:

Wyrabianie ciasta ręcznie to ciężka praca, ale uwaga dziewczyny - wyrabiamy sobie całkiem skutecznie mięśnie rąk. Nie wiem czy to nie lepsze od brudzenia miksera...

Farszu nie warto przygotowywać za wcześnie, gdyż twardnieje i trudniej go rozsmarowywać. Jeśli jednak tak się zdarzy, dodać łyżkę, dwie mleka i jeszcze raz farsz lekko podgrzać.

Składniki użyte do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową.

Lepiej rozwałkowywać ciasto wzdłuż niż wszerz. W ten sposób bułeczki uzyskamy 12-14 bułeczek.

Użyłam prostokątnej blachy średniej wielkości.

Rozwałkowane ciasto:


Z farszem:

Zwinięte w rulon:





20 komentarze :

  1. Chyba zrobie takie na walentinos dla mojego chłopaka, on uwielbia kokos! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszyyyystko, co kokosowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze, no musze je w koncu zrobic - przesladuja mnie ostatnio, usmiechaja sie do mnie z blogow, kusza...

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kokos - więc dla mnie są idealne

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe te Twoje bułeczki. Nawet kokos za którym nie przepadam smakowałby mi w takiej wersji....

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno by mi takie smakowały. Mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. O jakie piekne i jak smakowicie wygladaja. Boje sie, ze moglabym zjesc na jedno posiedzenie pol blachy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki bardzo apetycznie wyglądają :-), za to mnie zaskoczyłaś tym że aż tyle kobiet nie ma wałka. Skąd takie dane jeśli można wiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  9. thiesso, wystarczy zaprosić pół tuzina gości, którzy poproszą o dokładkę. W ten sposób nie zdążysz załapać się na więcej niż 1 kawałek ;)


    te bułeczki są niby takie zwykłe, ale dzięki nadzieniu niekoniecznie już tak jest

    P.S. Statystyki zupełnie przybliżone, obliczone "na oko" na podstawie tego ile moich koleżanek ma w domu wałek!to jest ostatnia rzecz, której potrzebują; wiele też nie ma w domu piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  10. raz jadłam takie bułeczki i bardzo mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam kiedyś te bułeczki. Ciepłe są cudowne. Z kubkiem mleka...

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam:) ale pysznosci:)
    chetnie bym spalaszowala taka buleczke i to pewnie nie jedna:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozmarzyłam się :) boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygladaja na idealnie mieciutkie i delikatne! Uwielbiam kokosowe wypieki :)

    Pozdrawiam serdecznie Nino! I milego tygodnia zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają uroczo :) My też wczoraj piekliśmy takie zawijaski, ale wytrawne ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam podobny przepis, wiem,że smakują bosko:)Twoje wyglądają super!:)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)